10 koraka do savršeno čistog lica

Kako da pravilno očistite lice ?

Čisto i temeljno lice prvi je korak u nezi kože svakodnevno izložene negativnim uticajima iz okoline. Bez obzira koristite li šminku ili ne, jutarnji i večernji ritual kojim ćete ukloniti sve što se ‘zalepilo’ na lice moraju postati obavezni bez obzira koliko ste umorni ili u žurbi.

Nega lica se menja s godinama i prvenstveno zavisi o tipu kože, no ona u svakom slučaju treba biti svakodnevni ritual koji ne smemo izostaviti bez obzira na to koliko nam težak bio dan ili nezavisno o užurbanosti kojom nam je obeleženo svako jutro. Kako biste to učinili na pravi način pred vama je 10 osnovnih koraka čišćenja lica.

1. Kožu čistite dva puta dnevno
Svaki tip kože treba se čistiti naveče kako bi se uklonila prljavština iz okoline poput prašine ili čestica iz zagađenog vazduha te višak masnoće ukoliko je reč o masnoj koži. Koža se ne sme tretirati više od dva puta dnevno, jer bi se time uklonila dragocena ulja iz kože. Nedovoljno čišćenje pak može dovesti do začepljenja pora i do upala.

2. Izaberite sredstvo koje odgovara vašem tipu kože
Ne koristite običan sapun na licu jer svojim agresivnim sastavom nije prilagođen koži lica. Mnogi greše koristeći previše agresivno sredstvo za čišćenje masne kože, no time se samo podstiže jače lučenje sebuma koji može u dodiru s nečistoćama začepiti pore i uzrokovati zategnutost kože.
Suva koža pak zahteva blaga sredstva, poput mleka ili blagog gela, dok završna faza čišćenja svakog tipa kože može biti tonik koji će osvežiti lice i uklonite preostala zrnca nečistoće.

3. Uvek perite lice mlakom vodom
Vruća voda s vremenom oštećuje kožu, dok hladna u potpunosti ne uklanja prljavštinu s površine kože.

4. Sunđeri ili četkice trebaju biti što mekši
Odlučite li lice oprati sunđerom ili četkicom, što nije nužno za negu lica jer su vrhovi prstiju jednako efektivni, trebaju biti što nežniji i mekši.

5. Operite ruke pre nego što započnete pranja lica
Pre nego krenete s pranjem lica, svakako očistite ruke kako biste bili sigurni da bakterije nećete preneti na osetljivu kožu lica. Traka za kosu pomoći će vam da uklonite kosu s lica i tako osigurate ‘otvoren’ pristup koži.

6. Pranje započnite umivanjem lica i vrata

7. Sredstvo za čišćenje nanesite na vrhove prstiju te kružnim pokretima odozdo prema gore nanesite ‘čistač’ na lice. Nemojte previše trljati, nežno masiranje biće dovoljno da podstaknete cirkulaciju i tako olakšate skidanje mrtvih stanica te nečistoća s lica. Previše struganja neće ga temeljito očistiti, već samo iziritirati.

8. Temeljno isperite lice
Prilikom ispiranja ne zaboravite na vrat i rub uz kosu. Zaostala pena ili mleko za čišćenje mogu začepiti pore što pak može uzrokovati upalu kožu.

9. Lice nežno obrišite peškirom

10. Čišćenje lica završite nanošenjem tonika
Nežnim tonikom prilagođenim tipu kože osvežite ten i pripremite ga za sledeću fazu nege lica.

izvor:lola.rs

Loading...