10 važnih savjeta za zdravlje!

1. Više se krećite

Neka Vam dnevni izazov bude nalaženje načina da pokrenete Vaše tijelo. Ukoliko možete birati između stepenica i lifta, odaberite stepenice. Prošećite psa, naganjajte se s djecom, bacajte loptu s prijateljima, pokosite travu. Što god pokreće Vaše tijelo, nije samo fitnes trening već i ispušni ventil za stres. Mislite na kretanje u malim vremenskim periodima. Ne mora to biti sat vremena proveden u dvorani ili 45 minuta aerobika, thai-chi boksa ili nečeg drugog. Ali, i to je super ako ste za takav tip vježbe. U međuvremenu se više krećite.

2. Smanjite masti

Izbjegavajte očito poput pržene hrane, hamburgere i ostalo masno meso (t.j. svinjetinu, špek, šunku, salame, rebarca i kobasice). Mliječne proizvode poput sira, mlijeka i vrhnja trebali biste jesti u nemasnim verzijama. Orašasto voće, sendviče, majonezu, margarin, maslac i umake trebali biste jesti u ograničenim količinama. Većina tih proizvoda, poput maslaca, sira i majoneze, može sadržavati malo masti.

3. Prestanite pušiti

Svi su protiv tog poroka. Otkad je u šezdesetima dokazano da je pušenje štetno za zdravlje, cijeli je svijet odlučio smanjiti proizvodnju duhanskih proizvoda koji ubijaju. Odnedavno je primjećeno da sve više mladih puši. Da li bi to moglo biti posljedica utjecaja Hollywooda na mlade? Čini se da u svakom kasnom filmu zvijezde puše. Oprez. Upozorite djecu na lažno prikazivanje neke romantike ili muškosti sa cigaretom u ruci.

4. Smanjite stres

Lakše je reći nego učiniti. Izvori stresa dolaze nam u puno oblika. Neke tehnike koje preporučaju stručnjaci su: Misli pozitivno! 30 minuta dnevno provedite radeći nešto u čemu doista uživate. Npr. opustite se u vrućoj kupki; prošećite parkom ili plažom; pročitajte dobru knjigu; posjetite prijatelja; igrajte se sa psom; slušajte glazbu koja Vas smiruje; pogledajte dobru komediju. Otiđite na masažu, kozmetičaru ili frizeru. Meditirajte. Izbrojite do deset prije nego li izgubite živce i poludite. Kad god je to moguće, izbjegavajte ljude teškog karaktera.

5. Zaštitite se od zagađenja

Ako niste u mogućnosti živjeti u okolini bez smoga, barem izbjegavajte zadimljene prostorije, područja s velikom frekvencijom prometa, udisanje ispušnih plinova i vježbanje u blizini prometnih ulica. Vježbajte vani kad je razina smoga niska. Vježbajte u zatvorenom prostoru kada je dobro prozračen. Posadite puno grmlja u dvorištu. Ono je dobro za zaustavljanje zagađenja i prljavštine s ulice.

6. Koristite sigurnosni pojas

Statistike pokazuju da korištenje sigurnosnog pojasa pridonosi dugovječnosti i pomaže u sprečavanju eventualnih ozljeda kao posljedica prometnih nesreća.

7. Čistite zube zubnim koncem

Nedavne studije ukazuju na direktnu povezanost između čišćenja zubi zubnim koncem i dugovječnosti. Nitko ne zna točno zašto je to tako. Možda zbog toga što su ljudi koji koriste zubni konac više svjesni brige za vlastito zdravlje.

8. Izbjegavajte opijanje

Dok nedavne studije pokazuju da čaša vina ili pića dnevno može pomoći kod zaštite od srčanih bolesti, sve što je više od toga može uzrokovati druge zdravstvene probleme poput bolesti bubrega ili jetre i raka.

9. Zadržite pozitivan pogled na svijet

Postoji sigurna povezanost između dobrog i zdravog življenja i pozitivnog pogleda na život. Ne možete biti nesretni ako se smijete ili pjevate.

10. Oprez pri odabiru roditelja

Također postoji čvrsta veza između genetike i zdravlja. Ali samo zbog toga što Vam je jedan od roditelja umro mlad od posljedica bolesti, ne mora značiti da se tome ne možete suprotstaviti. Držite se ovih savjeta o zdravlju i već ste učinili golem napredak.

source: savjeti-hr-com

Loading...