5 SUPER SASTOJAKA ZA JAČANJE ORGANIZMA

Osim korištenja tekuće baze za smoothije, voća i povrća te leda, danas ih možemo oplemeniti s brojnim dodacima jelima, napitcima te namirnicama, ovisno o vrsti obroka koje njima zamjenjujemo te učinkom koji želimo postići.

Smoothiji su u zadnje vrijeme postali gotovo sastavnim dijelom dnevnih obroka većine ljudi poglavito zbog nedostatka vremena za konzumaciju gotovih obroka, njihove lakoće pripreme, ali i zdravstvenog utjecaja na organizam koji imaju. Smoothije koje smo oplemenili kvalitetan su zamjenski obrok ili međuobrok.

Kako bi smoothije dodatno oplemenili hranjivim tvarima i energijom, umjesto korištenja isključivo voća i povrća te mliječne komponente, prilikom njihove pripreme možemo se poigrati s različitim začinima, napitcima te tzv. “superhranom” koja će dati dodatnu vrijednost samom obroku.

Zeleni čaj

Umjesto vode, voćnog soka ili mlijeka/jogurta, kao bazu smoothijea upotrijebite pripremljeni zeleni čaj čija će antioksidativna svojstva dodano oplemeniti smoothie. Ovakav smoothieidealno je konzumirati u jutarnjim satima zbog energizirajućeg djelovanja zelenog čaja.

Đumbir

Smoothie s bananom i citrusima idealno upotpunjava đumbir koji je tzv. “podizač” imunosnog sustava, ali i može ublažiti želučane tegobe. Zbog njegovog snažnog okusa i arome, prstohvat je dovoljan da oplemeni jutarnji smoothie za buđenje.

Med

Ukoliko je smoothie bogat povrćem te ga je potrebno dodatno zasladiti, optimalan izbor je med zbog njegove lakoće probave u organizmu, ali i sastava hranjivih tvari te antioksidanasa. Dovoljna je mala količina meda te ga dodajte u mješavinu na vrhu žličice i probajte dok ne dođete do idealnog okusa.

Granola

U nedostatku vremena za kuhani ručak ili u slučaju potrebe obilnog doručka, smoothie u koji smo dodali granolu je odličan izbor budući da granola osigurava dodatnu razinu energije u smoothijeu kao i količinu ugljikohidrata i vlakana. Pola šalice granole dovoljno je za smoothije koji će zamijeniti jedan od glavnih dnevnih obroka.

Loading...