Činjenice o hrani koje će vas šokirati

Tko bi rekao!?

Stara poslovica kaže: ono si što jedeš. No, znamo li mi zaista što jedemo? Koliko se nas pri kupnji nekog proizvoda prvo dobro zagleda u popis stvari koji on sadrži?

Ako u trgovini izaberete dobro upakirani proizvod, veoma je izgledno da će u sebi imati sastojke koje vjerojatno ne znate ni izgovoriti. Neprestano jesti zdravu i organsku hranu bez štetnih sastojaka nije toliko jednostavno koliko to zvuči, posebice imajući u vidu da većina nas živi ubrzanim tempom života koji nas nerijetko tjera da hranu jedemo ‘u hodu’, u pauzi između desetke drugih radnji koje taj dan moramo obaviti. No, nije se na odmet zapitati što je to što u sebe unosimo.

Savjetnik za namirnice i autor knjige Jedite ovo, a ne to, David Zinczenko, upozorio je na neke zastrašujuće činjenice o kojima biste svakako trebali razmisliti.

Hrana bogata nutrijentima košta deset puta više od brze hrane

Istraživači sa sveučilišta u Washingtonu izračunali su razlike u trošku između zdrave i brze hrane, te ustanovili kako dvije tisuće kalorija u brzoj hrani košta otprilike 19.21 kuna dnevno. S druge strane, dvije tisuće kalorija u nutrijentima bogatoj, zdravoj hrani košta 196.61 kunu dnevno. Od svakih 5.49 kuna koje potrošite na hranu samo jedna kuna ‘ode’ na ono što pojedete, a ostalih 81 posto troškova potroši se na marketing, proizvodnju i pakiranje.

Voće i povrće gube svoje nutrijente

Proizvodi koje jedemo danas sadrže znatno manje nutrijenata od hrane koju su jele naše bake i djedovi. Istraživači su analizirali 43 prehrambena proizvoda te utvrdili kako je količina proteina u današnjoj hrani za šest posto manja od one koja je bila u hrani prije pedesetak godina, a isto se odnosi na kalcij (16 posto), riboflavin (38 posto) i vitamin C (20 posto). Jedini način da nadoknadimo to jest da jedemo više voća i povrća.

Broj kalorija izlistani na naljepnicama prehrambenih proizvoda nisu točna

Ovo će vam doći kao šok ako ste jedna od onih koje pola dana provode računajući unos kalorija u tijelo. Analiza 296 prehrambenih proizvoda iz 42 restorana i objekta u kojima se prodaje brza hrana pokazala je kako je gotovo 20 posto namirnica imala sto ili više kalorija nego je to bilo naglašeno u jelovniku ili na naljepnici proizvoda.

Piletina ima 266 posto više masti nego prije 40 godina

Upravo piletinu većina nas jede nekoliko puta tjedno, uglavnom zato što mislimo da je zdrava i nije ju toliko komplicirano pripremiti. No, današnja piletina ima 266 posto više masti nego prije 40 godina te 33 posto manje proteina, a glavni krivac je moderni (čitaj: nezdravi) uzgoj pilića.

Vjerojatno jedete trans masti, a da toga niste ni svjesni

Svi, ili barem većina nas, ozbiljno je shvatila upozorenja o štetnostima trans masti, no prehrambene tvrtke našle su način da nas prevare. Proizvođačima hrane dozvoljeno je da na proizvodu napišu kako on uopće ne sadrži trans masti, čak i ako taj isti proizvod sadrži 0.49 grama trans masti. Pripremajući hranu kod kuće možete izbjeći ovaj problem, no pobrinite se da dobro pročitate etikete na kupljenim namirnicama. Također, jedite mnogo voća i povrća, ali ih prije konzumacije svakako dobro operite.

izvor: magazin.hr

Loading...