Đumbir hrana i lijek

Đumbir se najviše proizvodi u Indiji, gdje se i potroši više od polovice u bezbroj specijaliteta, a naveliko se koristi i u drugim azijskim zemljama. Ali je u velikoj mjeri zastupljen u proizvodnji alkoholnih pića, slatkiša i kozmetike.

– Posebnost đumbira ili gingera nota je egzotičnosti koja ga izdvaja iz mediteranskih začina na koje smo navikli. Aromatičan je, jakog i oštrog okusa i ugodnog mirisa zahvaljujući eteričnom ulju i raznim mirisnim smolama. Obilno se koristi u kuhinjama Azije, gdje njegovu važnost nadmašuje jedino sol. Spada u najskuplje, najtraženije i komercijalno najviše korištene aromatične tvari, osim papra i paprike. Njegova je visoka cijena posljedica vrlo dugog procesa zrenja- od pet do devet mjeseci, objasnio je brand menager poudzeća Bundaberg, Tin Tomljanović,

Prema nutricionističkim podacima, 100 grama korijena đumbira ima energetsku vrijednost od 80 kcal, a sadrži 1,82 g proteina, 0,75 g masti i 18 g ugljikohidrata. Sadrži i kalij, bakar, magnezij i mangan.

Glede ljekovitosti, đumbir se koristi kao hrana i lijek već tisućljećima. U kineskim zapisima iz četvrtog stoljeća prije Krista navodi se kao učinkovit u liječenju mučnine, boli u trbuhu, zubobolje, krvarenja i reumatizma.

Za snagu i zdravlje uzimao ga je Konfucije, u srednjem vijeku pripisivana su mu afrodizijačka svojstva, dok je u 16. stoljeću korišten kao prirodno sredstvo protiv kuge. U Indiji se žuti đumbir koristio u tradicionalnom ayurvedskom liječenju i to za poboljšanje probave, liječenje srčanih bolesti i zacjeljivanje rana.

Učinkovit kod mučnine i povraćanja

Jedan od njegovih sastojaka je i žuti pigment kurkumin čiji veći dio ostaje u probavnom traktu, gdje štiti od polipa, a navodno i od raka debelog crijeva. Aktivne tvari gingeroli imaju analgetske, sedativne, antipiretske i antibakterijske učinke.

– Medicinska istraživanja kazuju da je korijen đumbira učinkovit kod mučnine i povraćanja , a žene u Kini ga jedu za sprječavanje jutarnjih mučnina u prvim mjesecima trudnoće. Koristi se i protiv nadimanja, a azijska medicina koristi ga za liječenje prehlade i olakšavanje disanja. Navodno sprječava krvne ugruške, snižava razinu kolesterola, djeluje protuupalno, pa čak i stimulativno na imunitet. Redovita uporaba suzbija kronični umor, poboljšava pamćenje, rekao je Tomljanović.

Odnedavno se i u Hrvatskoj može kupiti prvo piće na bazi đumbira, ljekovite biljke koja je neizostavni sastojak azijske kuhinje, a uz šećer, vodu, limun i limetu fermentacijom tvori bezalkoholni napitak idealan za koktele.

Piće je nastalo u Engleskoj u 18. stoljeću, a danas je prošireno po cijelom svijetu. Bundaberg đumbirovo pivo nastaje prema tradicionalnoj recepturi od najboljeg đumbira australske savezne države Queensland, čiji klimatski uvijeti izuzetno pogoduju rastu ove gomoljastve biljke.

Loading...