Evo odakle vegetarijancima proteini: 14 namirnica koje mogu da zamene meso

U danima redukovane dijete ili posta, organizam mora da dobija odgovarajuće količine bjelančevina. Predstavljamo vam namirnice koje mogu da u tom pogledu zamijene meso!

Naše tijelo koristi proteine za popravak i rast ćelija. Svi znaju da su meso, jaja i mliječni proizvodi izvori proteina, ali nisu jedini koji tijelu pružaju ove važne makromolekule. Vegetarijanci i vegani mogu da ih dobiju i iz graška i lisnatog povrća kao i niza drugih namirnica.

Grašak
Mahunarke su odličan izvor proteina, a šoljica graška ima ih oko osam grama. Žene bi dnevno trebale da unesu oko 46 grama, a muškarci oko 56 grama proteina.

Kinoa
Većina žitarica sadrži nešto proteina, ali kinoa je posebna jer ima oko osam grama proteina, ali i svih devet osnovnih aminokiselina koje su vam potrebne, samo u jednoj šoljici.

Orašasti plodovi i njihov maslac
Svi orašasti plodovi sadrže zdravu masnoću i proteine, što ih čini važnim dijelom ishrane koja se temelji samo na biljkama. Oko 30 grama badema, indijskih oraščića ili pistacije imaju oko 160 kalorija i oko pet do šest grama proteina. Najbolje je jesti sirove orašaste plodove ili one pečene na suvom tiganju.

Pasulj
Mnoštvo je vrsta pasulja i sve su pune proteina. Dvije šoljice običnog pasulja imaju oko 26 grama proteina, a zamrznut pasulj je podjednako dobar kao i svež.

Leblebija
Leblebija se može jesti pržena, u salati ili u obliku pirea. Samo pola šoljice leblebije ima oko sedam grama proteina, malo kalorija, a puno vlakana.

Tofu
Namirnice napravljene od soje su među najvećim izvorima proteina za vegetarijance. Pola šoljice tofua ili tempeha ima oko 15 do 20 grama proteina.

Mahune od soje
Nedozrela soja, koja je zatim kuvana ili parena i soljena, sadrži oko osam grama proteina na pola šoljice. Mahune od soje možete jesti kao predjelo ili salatu.

Lisnato povrće
Povrće nema ni približno onoliko proteina koliko ga imaju mahunarke i orašasto voće, ali ima antioksidante koji su dobri za zdravlje. Dvije šoljice sirovog špinata ima oko dva grama proteina, dok jedna šoljica nasjeckanog brokolija sadrži oko osam grama.

Konoplja
Konoplja se ne mora nužno koristiti u obliku dima ili užeta, već može biti i izvor proteina za vegetarijance. Tri supene kašike konoplje imaju oko deset grama proteina.

Chia sjemenke
Chia sjemenke koje se koriste i u ishrani ljubimaca, dobar su izvor proteina. Na šest grama sjemenki dobijate gram proteina. Možete ih dodati u svaku salatu ili jogurt.

Susam, sjemenke suncokreta i mak
Svaka sjemenka koju imate u špajzu dobar je izvor proteina, pa čak i one koje se ne doimaju impresivno, poput maka ili susama. Sjemenke suncokreta imaju najviše proteina, oko sedam grama na četvrt šoljice, dok susam i mak imaju oko pet grama na istu količinu.

Seitan (glutenska hrana)
Seitan je japanska namirnica koja se primarno sastoji od glutena, uglavnom začinjenog i posoljenog. Samo pola šoljice seitana ima čak oko 36 grama proteina. Seitan izgleda kao pačetina, a ima ukus kao piletina.

Mlijeko od soje, badema, konoplje ili pirinča
Mlijeko iz raznih biljnih izvora nije samo za one koji imaju problema s laktozom, već ga mogu piti i vegetarijanci. Šoljica mlijeka od soje ima oko 200 kalorija i najviše proteina. Ostala biljna mlijeka imaju puno manje proteina – oko gram na punu šoljicu.

Nezaslađeni kakao
Ako niste znali, čak je i kakao izvor proteina. Nezaslađeni kakao, kakav se uglavnom koristi za kuvanje, ima oko gram proteina na jušnu šoljicu. S obzirom na to da je kakao gorak, mješajte ga sa gore pomenutim mlijekom kad pripremate piće od njega.

Loading...