Higijena u kuhinji

Iako se često bojimo trovanja hranom kad jedemo u kakvom restoranu ili naručujemo gotovu hranu, mnogo je vjerojatnije da do trovanja hranom može doći kodkuće jer smo katkad aljkavi u vezi s higijenom. Pridržavanje osnovnih pravila higijene presudno je za naše zdravlje.

Operite ruke prije nego počnete pripremati sirovo meso, perad i ribu. Nemojte koristiti istu dasku za sjeckanje kad režete sirovo i kuhano meso. Hrana treba brzo zakipjeti i dobro se skuhati. Skuhano jelo ne treba ostaviti da dugo stoji već ga treba pojesti što prije nakon što je zgotovljeno.

Budite posebno pažljivi kad pripremate i kuhate perad i rolan u plećku. Kad se meso rola, onaj dio koji je bio izvana dolazi unutra pa se tako unose bakterije u sredinu zarolanog komada mesa. Ako temperatura u sredini takvog komada mesa nije dovoljno visoka, bakterije se množe.

Da biste bez opasnosti mogli jesti takav komad mesa, središte zarolane plećke mora biti izloženo temperaturi od barem 200 Celzijevih stupnjeva najmanje dvadeset minuta, a da bi se meso tako zagrijalo, u pećnici mora biti mnogo više temperatura. Iako se na mnogo načina može zaključiti je li perad ili rolana plećka “pečena” najsigurnije je gurnuti poseban termometar u sredinu pileta ili mesa kad ga izvadite iz pećnice.

Loading...