Kako očistiti zagorelo posuđe

Kod pranja suđa vjerojatno nam je svima najveća muka prati lonce i tave, posebice ako su zagoreni od hrane. Iz tog razloga ih često temeljito niti ne operemo, a masnoće i talozi se gomilaju. No, postoji jednostavan način da lonci i tave ostanu čisti.

Ako namočite lonce i tave odmah nakon upotrebe lakše ćete ih poslije očistiti. Ukoliko imate teflon lonce i tave, prvo ih obrišite papirnatim ručnikom, no na stijenkama lonca ili na tavi ostanu mrlje, pomiješajte dvije žlice sode bikarbone s pola šalice izbjeljivača i jednom šalicom vode, ulijte mješavinu u prljavu tavu, zagrijte je na štednjaku i ostavite da kipi desetak minuta (ali pazite da tekućina ne iskipi ili ne ispari). Zatim izlijte otopinu, operite tavu razrijeđenim praškom za posuđe, isperite je, osušite i na kraju istrljajte biljnim uljem.

Ako se hrana skorila i zalijepila za lim za pečenje, lonac ili tavu, ne morate se uopće truditi – jednostavno ulijte u posudu malo vruće vode, ubacite jednu tabletu za čišćenje umjetnog zubala, ostavite da stoji preko noći i sljedeće jutro operite posudu.

Nagorjele tave se mogu spasiti! Uklonite zagorjelu hranu drvenom ili plastičnom kuhačom i pospite dno sa dosta sode bikarbone tako da nagorjeli dijelovi budu prekriveni debelim slojem. Dodajte malo vode i ostavite tavu da tako stoji preko noći, potom je ostružite drvenom ili plastičnom kuhačom.

Iako aluminijski lonci i tave s vremenom izgube sjaj i boju, oni se mogu osvježititako da izgledaju kao novi ako u njima prokuhate vodu s namirnicama koja sadrže kiselinu, kao što je limunov sok, kora od jabuke, pa čak i luk.

Nemojte namakati aluminijske i nehrđajuće tave, niti predugo ostavljati hranu u njima ako ne želite da izgube boju i da se na pojedinim mjestima oštete.

Loading...