Kako uljepšati svoj životni prostor?

Čak i ako niste pristalica minimalističkog uređenja interijera, pogled na prednosti ovakvog modela uređenja vašeg doma vjerovatno će vas trenutno učiniti ljubiteljem minimalizma.

1. Manji vizualni stres
Pretrpanost je forma vizualne distrakcije, što znači da vam svi detalji u vidnom polju barem malo odvlače pažnju. Što je manje stvari, manji je i stres koji osjećamo usljed ovakve distrakcije. Minimalistički uređen dom je, dakle, umirujući.

2. Dopadljivo za više ukusa
Pokušajte si na trenutak predočiti interijer ispunjen brojnim elementima i interijer minimalistički uređenog doma. Ovim drugima dominira prostor u kojem se ističu detalji i ljepota određenih umjetnina ili komada namještaja, te su dopadljiviji većini nas. Vaš dom, dakle, na ovaj način možete učiniti dopadljivim većini osoba koja u njemu boravi.

3. Lakoća čišćenja
Veliki broj elemenata u interijeru vrlo je zahtjevno redovno čistiti, odnosno usisavati. Što više stvari imate, više stvari morate održavati čistim. Zamislite sada koliko je zapravo praktično i lako održavati praznu sobu u odnosu na neku sa pedesetak stvari u njoj. Ovo je naravno ekstreman primjer, jer svakako da nije preporučljivo imati potpuno prazan interijer, ali je ilustracija razlike između ova dva modela.

Ako imate stepenice…

Prostor ispod stepenica obično je neiskorišten ili se tu vremenom nakupe stvari koje bi trebalo baciti. Svi će se složiti da ostava nikad nije suvišna, jer uvijek nedostaje prikladnih kutaka gdje bi se mogle spremati najrazličitije stvari.

U svakoj kući ili stanu, nakon određenog vremena, počinju se nakupljati brojni predmeti kojih se ne želimo odreći, ali ih vrlo rijetko koristimo. Kad se napune ormari i police nemojte misliti da nemate više prostora za odlaganje. Prostor ispod stepenica nije izgubljen prostor samo ga treba maštovito iskoristiti. Želite li prostor ispod stepenica što bolje iskoristiti, bit će najbolje da ga sa strane zatvorite, te da straga, visoko iznad poda načinite police za spremanje sitnica, a da sprijeda ostavite nešto slobodnog prostora za veće predmete. Ostavu možete, ako to želite zatvoriti vratima ili pak jednostavno postaviti neku zavjesu ili paravan. Ako u tom prostoru uredite i rasvjetu, ostava će biti još praktičnija. Prostor ispod stepenica možete iskoristiti i za povremeni ured u kući. Dobra umjetna rasvjeta nadomjestit će nedostatk prirodne svjetlosti.

Opcije su različite, a krajnji izgled zavisi od veličine prostora koji imate ispod stepenica, kao i od vaših potreba. Na primjer, možete ugraditi plakare za odlaganje odjeće, postaviti police različitih visina i oblika za knjige i različite dekorativne elemente. Također, niži dijelovi stepenica se mogu zatvoriti i od njih napraviti ladice za obuću ili neke dekorativne predmete.

Oblikovanje bojama

Boje stvaraju ugodno ozračje. Djeluju smirujuće te potiču na rad. Već je iz psihologije boja poznato da svaka boja stvara određene vibracije koje djeluju na raspoloženje, osjećaje i tjelesno stanje.

Pa tako plava boja smiruje, narančasta izaziva osjećaj topline, a crvena potiče, dok zelena djeluje opuštajuće i stvara ravnotežu. Ukratko, boje djeluju na naš život i okolinu više nego što smo mi toga svjesni.Stoga je razumljivo da svatko tko kupi novi stan ili staru kuću želi renovirati i bojama oblikovati svoj životni prostor. No, stvar nije rješena odabirom boje i nanošenjem boje na zid. Mnogi su tako već nakon napornog rada i gomile potrošene boje ustanovili da nisu baš profesionalno odradili posao. Zato je bitno pored izbora boja, kistova i alata obratiti pažnju na postojeću podlogu. Za sve radove bojenja u kući ili stanu vrijedi: Boja zida će uspjeti onoliko koliko je prethodno obrađena podloga.

Prije početka radova temeljito odstranite ostatke prijašnje boje s površine. Tek kada je podloga potpuno čista i neoštećena možete početi s bojenjem. Ponajprije obradite velike površine, a tek kasnije krenite na detalje. Već nakon kraćeg vremena uočit ćete veliku razliku u toj prostoriji. Kod bojenja stropa počnite u kutovima i na rubovima. Boju nanosite plosnatim kistom.

Bojenje stropa
Najbolji način nanošenja boje na velike površine je pomoću valjka od janjećeg krzna. Kako biste čim temeljitije pokrili površinu bojom, prvu ruku nanesite okomito, a drugu ruku vodoravno. Za bojenje stropova se u pravilu koristi bijela ili nijanse bijele disperzivne boje. Pritom se misli na u vodenoj otopini sitno raspršene djeliće plastike. Kod disperzivnih boja razlikujemo tri vrste konzistencije. Čvrste, kremaste i tekuće disperzivne boje. Za početnike preporučujemo čvrstu boju. One ne kaplju i imaju veliku pokrivnost površine. Kako biste pojednostavili nespretno i zamarajuće bojenje stropa valjak za bojenje produžite teleskopom ili drškom od metle. Bojenje stropova ili zidova zagađenih dimom i nikotinom je s disperzivnim bojama posve nemoguće. Njih ćete uspješno prekriti jedino ako ih prethodno premažete temeljnim premazom ili specijalnom antinikotinskom bojom. Nakon temeljite pripreme disperzivna se boja nanosi na žbuku ili reljefne tapete. Osim što su jednostavne za upotrebu, disperzivne boje kod kasnijeg renoviranja ne trebate skidati osim ako niste nanijeli veći broj slojeva jedan preko drugog. Disperzivne boje se na tržištu pojavljuju uglavnom kao bijela temeljna boja. No one se naravno po Vašoj želji mogu miješati u sve nijanse.

Lakovi
Nakon što ste obojili zidove i stropove slijede vrata te vratni i prozorski okviri. Pritom Vam disperzivne boje neće mnogo pomoći. Takve ćete površine morati obojiti lakom. Lakovi ispunjavaju dvije zadaće: osvježavaju stambeni prostor bojom i na temelju svoje tvrde površine pružaju zaštitu površine lakiranog materijala. Pod pojmom laka razumijemo mješavinu pigmenata, veziva i otapala. Pritom su pigmenti oni koji su zaslužni za jačinu boje i čvrstoću prianjanja laka za površinu. Veliki udio pigmenta osigurat će da površina nakon najviše dva premaza bude savršeno pokrivena. Vezivo laka učvršćuje lak za površinu i čini ravnomjeran površinski film laka. Kod lakova na bazi smole, površinski sloj je iznimno otporan na mehanički utjecaj i vremenske prilike. Otapala utječu na gustoću i vrijeme sušenja laka. Lak treba upotrebljavati štedljivo i raditi brzo. Velike površine biste (barem vizualno) trebali razdvojiti u manje kako bi Vam lakiranje bilo lakše. U prvoj ćete ruci prelaziti kistom djelić po djelić preko površine. Tek u drugoj će ruci lak biti ravnomjerno raspoređen preko cijele površine. I to tako da prvo prelazite kistom poprijeko, a zatim u smjeru vlakana preko površine. Posebno pri tom drugom potezu treba biti oprezan s količinom nanošenog laka kako biste spriječili kasnije “kapanje” laka.

Lazure
Pri premazivanju novog ili samo osvježavanju starog drveta najčešće se koriste lazure. One su ili bezbojne ili sadrže vrlo malo boje, a služe zaštiti površine od vanjskih utjecaja. Zbog malog udjela pigmenta, lazura ne pokriva strukturu drveta nego ju zadržava te čak naglašava. Lazure se poput lakova u pravilu nanose u smjeru vlakana drveta.

Koje boje odabrati za pod?

Boje velikim dijelom određuju raspoloženje u određenom prostoru. Stoga je važno odabrati pravu kombinaciju boja. Boja, svjetlo i prostor u velikoj mjeri utječu jedno na drugo. Boje poda, stropa i zidova značajno utječu na vizualni dojam prostora. Prostor možete prividno učiniti većim, manjim, širim, užim, višim, svjetlijim i toplijim.

Koju boju odabrati za pod: svjetlu ili tamnu?

Svijetle boje povećavaju prostor dok ga tamne smanjuju. To je opće poznato, ali kakav je utjecaj poda?

Svijetli podovi:
Ako imate taman prostor koji želite rasvijetliti, odaberite svijetli pod. Svijetli podovi reflektiraju svjetlo. To će sobu učiniti svjetlijom i vizualno je povećati. Svijetle boje odražavaju čistoću i mir te čine prostor bezvremenim. U kombinaciji s hladnim bojama zidova možete postići efekt sabranosti. Ali nemojte pretjerati: na sjeveru i na zapadu vrijedi sljedeće: što bjelji pod, hladnija atmosfera. Tamni namještaj i svijetli drveni podovi odlično se kombiniraju i stvaraju začuđujuće efekte. Uz to, svijetli se podovi mogu odlično kombinirati s velikim brojem boja.

Tamni podovi:
Tamni su podovi idealan početak za stvaranje kontrasta. Mogu se savršeno kombinirati sa zidovima svijetlih boja ili s drugim tamnim bojama koje se koriste za isticanje i opremu. Izbjegavajte čistu bijelu boju te odaberite nijansu koja nije sasvim bijela ili sadrži malo druge boje. Prostor se može oživjeti dodavanjem šarene opreme. Previše će tamnih boja rezultirati tmurnim efektom u kojemu će nedostajati svjetla i atmosfere.

Kako stvoriti dojam prostornosti?
Dojam prostora može se stvoriti svijetlim podom i zidovima. Svjetlije i hladnije boje čine prostor većim. Tamnije i toplije boje čine prostor manjim i udobnijim.Kombinacija boje poda s bojom lajsne je također važna. Pod se čini većim ako je lajsna iste boje kao pod. Suprotno je također točno: prostor se čini manjim ako su lajsne iste boje kao zidovi.

Kombiniranje boja namještaja s bojom poda
Neka pod svakako bude dvije nijanse svjetliji ili puno tamniji od namještaja. Pod i namještaj u istoj boji mogu se kristiti samo kada je između njih tepih kontrastne boje.Na podu neutralne boje kao što je, primjerice, prirodni hrast, ne treba se bojati vrlo tamnog drva kao što je wenge ili orah. Svijetli namještaj lakiran u bijelo izgledat će vrlo lijepo.

Namještaj od svijetlog drva zajedno sa svijetlim podom i zidovima dat će smirenu atmosferu doma. To je siguran pristup, ali završit će dosadnim interijerom. Previše sličnih tonova je monotono.

izvor: ljepotajezdravlje

Loading...