Kako zavarati provalnike?

Napišete li na Twitteru ili Facebooku kako uživate brčkajući se u plićaku ili se penjete po alpskim brežuljcima, to je kao da ste objavili provalnicima da su vrata stana otvorena i neka ne zaborave ponijeti kućno kino iz dnevnog boravka, tvrde američki stručnjaci.

Najveći faktor opasnosti leži u tome što se postovi objavljuju trenutačno pa provalnik u svakom trenutku može vidjeti u kojoj ste fazi putovanja. Ako su u profilu objavljene i fotografije kućnih zabava ili interijera, bit će im se lako snalaziti. Zato je mnogo bolje objaviti dojmove i fotografije nakon putovanja, a ne najaviti ga unaprijed. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, lopovi u stanove najviše provaljuju tijekom godišnjeg odmora i vikendom, a prije provale nerijetko prate žrtvu, provjeravaju telefonski broj ili zvone na vrata tobože tražeći bivše stanare.

Prozori ili balkonska vrata ne smiju ostati otvoreni, čak ni tijekom kratkog izleta jer lopovi vješto koriste takve prilike te mogu neopaženo ući u stan i za tren ga “počistiti”. Ne preporučuje se ostaviti spuštene rolete na prozorima jer su one jedan od pokazatelja da su ukućani na putovanju – ako lopovi primijete da su spuštene nekoliko dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga. Natrpani poštanski sandučić koji upućuje na to da nema nikoga tko bi skupio pristiglu poštu, poziv je provalnicima da uđu u kuću, pa se savjetuje odabrati prijatelja koji će svakih nekoliko dana skupiti pisma i časopise.

>> Ključ od stana bolje je ne ostavljati ispod otirača ili posuda za cvijeće jer lopovi znaju gdje trebaju tražiti. Ključ je najbolje ostaviti prijatelju ili susjedu kojem vjerujete te koji s vremena na vrijeme može obići stan. Ostavite mu i adresu na kojoj ćete boraviti te broj telefona na koji vas može dobiti.

>> Prije odlaska na godišnji odmor novac i zlatni nakit preporučuje se povjeriti bližoj rodbini na čuvanje ili pohraniti u trezor banke. Radi prepoznavanja i lakšeg pronalaska u slučaju krađe, dobro je fotografirati dragocjenosti te zapisati serijske brojeve skupocjenih uređaja (tehničke robe).

>> Utičnice s timerom na koje je ukopčano svjetlo ili namještanje televizije i glazbene linije da se pale nekoliko puta na dan stvaraju dojam da je netko u kući. Nemate li u kući takvu tehnologiju, pomoći će i prijatelj od povjerenja koji može navratiti ili, još bolje, prespavati kod vas.

izvor:ljepotajezdravlje

Loading...