Koji su vaši nedostaci u lovu na posao?

Kako odgovoriti na ovo “zeznuto” pitanje na razgovoru za posao

Ako imate imalo iskustva s odlascima na razgovor za posao znate da je priprema za razgovor za posao veoma važna. A kad govorimo o pripremama, znamo da postoje tipična pitanja koja će većina poslodavaca upitati. Ako želite ostaviti što bolji dojam, bilo bi dobro da znate odgovoriti na njih i prije nego razgovor počne. To je čisto stvar planiranja i razmišljanja unaprijed.

Jedno od tipičnih pitanja koja se često u ovakvim situacijama mogu čuti je: “Koje su vaše mane (ili slabosti)?”. Ovo može biti pitanje na koje je teško dati dobar odgovor i može vam u potpunosti upropastiti šanse ako niste pripremljeni. Tko želi nešto nesmotreno izlanuti pred potencijalnim šefom i osobom koja donosi odluku hoćete li zaista dobiti taj posao? Vi sigurno ne, zato je važno da se pripremite za ovo ili ovome slično pitanje.

Za početak razmislite iskreno o samoj sebi. Budite sto posto iskreni i sami sebe zapitajte: koje su zaista vaše mane i slabosti? Dajte si dovoljno vremena da razmislite o tome, ali nemojte se previše deprimirati ili početi loše misliti o sebi. Ovo je samo prvi korak u pokušavanju davanja ispravnog odgovora na to pitanje, a uostalom, i svi mi imamo svoje slabosti i mane, čak i oni koji se čine savršenima.

Stvarni ili mentalni popis svojih mana ograničite na maksimalno 5 stvari i one neka budu relevantne za posao o kojem se radi. Na primjer – to što vi ne možete držati dijetu dulje od tjedan dana ili što nemate sreće u ljubavi – definitivno nisu stvari koje interesiraju tog poslodavca.

Relevantne mane ili slabosti bile bi, primjerice: sramežljivost, odgađanje obavljanja posla do posljednje minute, neorganiziranost, ne znate se baš najbolje služiti računalom ili nekim programom koji se traži…

Dva pristupa rješavanja problema

Sada kada znate koje su vaše mane, morate znati i kako ih najbolje “upakirati” na razgovoru za posao. Možda ste od nekog dobili preporuku, koja je prilično česta, a ta je da kada vas poslodavac upita koje su vaše mane vi u stvari navedete neku od svojih pozitivnih osobina i pokušate je zamaskirati u negativnu. Ovo je pristup br. 1., no nama se ne sviđa baš previše, a može biti i pomalo rizičan.

Tipičan primjer ovog pristupa je da, recimo, kažete da ste perfekcionist i da znate biti dosta strogi prema samoj sebi kada ne ostvarite što ste naumili. Ali… svaki imalo inteligentan čovjek znat će prepoznati da ste u stvari naveli svoju prednost te ste time ne neki način “varali”. A i to može iziritirati neke poslodavce.

Moje mišljenje jest da biste trebali točno reći što mislite da su vaše mane. Ovo je drugi pristup i puno je iskreniji, što će većina poslodavaca itekako znati cijeniti. Vi ne morate navesti sve svoje mane o kojima ste razmišljali. Odaberite neku, jednu ili dvije, manje slabosti. Svatko od nas ima više od jedne mane o kojima bismo mogli govoriti, ali to ne znači da moramo odabrati najgoru.

Ovisno o poslu, možete pričati o tome da ste pomalo sramežljivi, ali da ste, kada se malo bolje upoznate s okolinom i suradnicima, u stvari veoma komunikativni i da se dobro slažete s ljudima.

Dakle, najbolja opcija jest – da budete iskreni i navedete neku svoju stvarnu manu, ali i da je popratite nekim svojim pozitivnim aspektima, kao u ovom primjeru gore.

Sretno u lovu na posao!

Loading...