Ljekovita svojstva đumbira

Đumbir se koristi kao začin u kuhanju diljem svijeta, ali se zbog svojih mnogobrojnih ljekovitosti koristi i kao lijek. Đumbir pomaže liječiti mnogobrojne zdravstvene probleme, a njegova antiseptička, antivirusna, protuupalna i antibakterijska svojstva čini samo pozitvne stvari za zdravlje čovjeka.

Đumbir se može koristiti sušeni, u obliku ulja, svježi, u prahu ili kao čaj, a odličan je izvor vitamina A, C i E, magnezija, kalija, natrija, cinka, beta karotena, vitamina B kompleksa, fosfora, silicija, željeza i kalcija.

Zbog svojih protuupalnih svojstava đumbir je prirodni analgetik, koji se može upotrijebiti i za ublažavanje menstrualnih bolova. Ukoliko patite od menstrualnih bolova, pomoći vam mogu kapsule od đumbira ili đumbir u prahu. Osim kapsula i praha, jako je dobar i čaj od đumbira, koji smanjuje grčeve i bol.

Ukoliko patite od šećerne bolesti, učinkovitost inzulina i ostalih lijekova za dijabetes, može povećati đumbir.Popijte jednu čašu tople vode pomješanu sa jednom žlicom soka od đumbira svako jutro, a na taj način ćete i smanjiti razinu šećera u krvi. Redovitim uzimanjem đumbirovog soka i vode, ,ože se smanjiti unos vode, razina proteina u mokraći i rizik od raznih oštećenja izazvanih šećerom.

Poznati prirodni lijek protiv prehlade je đumbir, koji izbacuje toplinu i izaziva znojenje, čime automatski ublažava prehladu i groznicu. Kada vas muči prehlada ili teža bolest, svaki dan udišite pare skuhanog đumbira, kojeg napravite tako da u dvije šalice vode skuhate dvije žličice svježe naribanog đumbira ili jednu žličicu đumbira u prahu. Udišite pare skuhanog đumbira kako bi vam se pročistili sinusi i ublažili simptomi prehlade.

Patite li od migrene ili jakih glavobolja svakodnevno popijte šalicu čaja od đumbira, u koji dodajte malo limunovog soka. Ovaj napitak će vam ublažiti glavobolju i ukloniti mučninu koja se javlja kao posljedica migrene.

Osobe koje pate od bolesti srca i krvnih žila, prije konzumacije đumbira trebale bi se posavjetovati sa liječnikom, a ukoliko im liječnik odobri konzumaciju đumbira, đumbir će im pomoći kod regulacije krvnog tlaka, smanjit će rizik od bolesti srca, sniziti kolesterol, te pomoći spriječiti zgrušnjavanje krvi.

Mučninu uzrokovanu trudnoćom možete ukloniti žvakanjem đumbira koji ste prethodno umočili u med, ili ga jednostavno koristite kao dodatak jelima. Đumbir ublažava mučninu, zato što djeluje kao vitamin B6.

Želučane probleme, plinove i nadutost umirit ćete tako da nakon svakog obroka pojedete malo svježeg đumbira, ili popijte čaj od đumbira. Đumbir opušta mišiće, pa je dobar u liječenju dijareje i dispepsija.

Loading...