Mali kuhinjski savjeti

Kako skinuti vosak sa tkanina? Pustiti da se vosak osuši, a onda uraditi sljedeće: uzeti staru novinu i staviti je na mjesto gdje se nalazi vosak. Zatim peglom preći par puta preko tog mjesta i problem je riješen!

Fleke..
Ako imate fleku na odjeći ili tepihu istrljajte je limunom i neka odstoji 5-10 minuta, pa je isperite toplom vodom.
Ukoliko se uflekate sa bilo čime, a pogotovo sa krvlju, uzmite hidrogen od 3%, ima ga u apoteci i služi za ispiranje usne duplje. Super efikasno sredstvo za otklanjanje fleka.

Smrdljive patike..
Patike znaju da imaju neprijatan “miris” pogotovo poslije dužeg nošenja.. Da bi ste smanjili njihov neprijatan “miris” naspite unutra sodu bikarbonu i ostavite da stoji sve dok ih sljedeći put ne obučete. (izlupajte ih prije ponovnog oblačenja)

Prijatnosti za goste..
Docekajte vaše goste sa novim i originalnim idejama..U posudu za zamrzavanje leda stavite listiće mente, maslinke, krastavičice… U koktelima izgleda izvrsno.

Odvratan miris duhana..
Prijatelji su otišli, party je uspio, ali je ostao smrad cigareta koji se uvukao svuda. Šta sad? Napunimo kanticu sa vodom i ubacimo glavicu luka. Ostavimo tako na sredini sobe čitavu noć. Neprijatan miris će nestati!

Muke sa šerpom..
Zagorjela vam je šerpa? Ne žurite da je izribate! Vratite je na vatru i dolite pola sirćeta, pola vode, zagrijte je do ključanja i ostavite tako 5 minuta, zatim je sklonite sa vatre i ostavite pola sata rezultat ćete vidjeti sami.

Hrđa..
Zahrđale baštovanske alatke možete lakše očistiti metalnom spužvom uz mješavinu limunovog soka (60%) i soli (40%).

Masne pločice..
Da očistite pločice u kupatilu ili kuhinji,r razrijedite šoljicu sirćeta u 2l vode! Ekološki je, a ne ostavlja mrlje.

Joj, ode prst..
Ako zatvorite vaše prste u ladicu, ili udarite glavom o ivicu prozora.. Pospite na bolno mjesto šecer u prahu i ostavite ga dok se sam ne odlijepi, zatim dobro isperite hladnom vodom.. Iznenadit ćete se kad vidite da nema otoka, a i bol je prestao…

Kada se opečete na vrelu peglu, šporet… pokvasite mjesto (opekotinu) i pospite kuhinjsku so po opečenom mjestu, sačekajte da so sama otpadne kako se voda suši i primjetit ćete da je bol nestao.

Izvor: Velikakuhinja

Loading...