Mali savjeti za vaš vrt

Neutralizirajte tlo gdje je sol uništila travu

Svake zime, vlasnici posipavaju pločnik i prilaz garaži sa sredstvima za otopiti led. Obično su to sol i urea. Ovi preparati eliminiraju ledene probleme, no zato mogu prouzročiti štetu travnjaku. Većina preparata ima visoki pH, pa tako spale travnjak, ubijajući travu. Šteta nije trajna i popravak je lagan. Gips će pomoći vratiti tlo u prvobitno stanje jer sadrži dva sastojka, kalcij i sumpor i oni će neutralizirati tlo.

Isperite oštećeno tlo sa vodom. Pobrinite se da tlo primi bar 5 cm vode u vremenskom period od 3 sata. Ponovite postupak za 3 dana.

Posipajte gips preko tla. Zalijevajte sa vodom da gips prodre u tlo. Ako je trava na nekim mjestima ostala živa, poprimit će svoju originalnu boju.

Nakon pripreme tla, posipajte novo sjeme trave po tlu. Zalijevajte tlo dva puta na dan dok nova trava ne počne rasti.

Kako privući leptire u Vaš vrt ?

Leptiri su lijepi dodataka Vašem vrtu. Naučite kako ih privući.

Otiđite u jedan od vrtnih centara blizu Vas i tražite cvijeće koje privlači leptire (trgovci bi to trebali znati). Pitajte ih bilo kakva pitanja o sadnji i uzgoju cvijeća. Posebice pitajte za grm leptira (Buddleia officinalis) ili (Asclepias). Ove biljke mogu narasti do 1,80 metara i više, proizvode lijepe ljubičaste cvijetove kojima leptiri ne mogu odoljeti.

Cvijet leptira privlači leptire. Sjeme ove biljke možete nabaviti u vrtnim centrima. Upute za sadnju pratite na ambalaži. Vesele boje privlače leptire kao i cvijeće bogato nektarom.

Neko cvijeće može privući određenu vrstu leptira. Ako želite privući određene vrste leptira savjetujemo da napravite malo istraživanje kakvo bilje privlači koju vrstu.

Obratite pozornost na leptire u susjednim dvorištima. Saznajte što uspijeva u Vašem dvorištu i modelirajte vrt po tome.

Razmislite koju vrstu leptira želite u svom vrtu i pitajte nekog botaničara o biljkama koje privlače tu vrstu leptira. Budite oprezni sa pčelama koje će isto tako doći, posebice ako ste alergični. Ne koristite nikakva gnojiva i pesticide koji bi mogli naštetiti leptirima.

Loading...