Manikir može biti opasan!

Odlazak u salone za nadogradnju ili manikir noktiju ruku ili nogu po svojoj su usluzi opuštajući, a ne nešto što treba da vas brine. Pogotovo zato što su ovakvi tretmani napravljeni i idejno osmišljeni za oslobađanje od napetosti. No, u salonima se kriju i eventualne opasnosti za vaše tijelo tj ruke i noge. Preventivno djelovanje logičnije je nego prekasno traženje pomoći. Ako niste o ovom razmišljali, mi ćemo vas uputiti u probleme koje vam se smiješe iz salona za sredjivanje noktiju.

Oprema
Higijena je za ovakvu vrstu usluge najvaznija. Provjerite koristi li vaša kozmetičarka čiste i sterilne instrumente kako bi bili sigurni i oprezni. Korištenje nesterilizirane opreme može prenijeti na vas različite vituse, bakterije i bolesti. Postoje slučajevi u kojima se poslije pedikure na nogama pojavila gljivična ili bakterijska infekcija na području oko samog nokta.. Nokti isto tako mogu nakon pedikure ostati zute boje ili masne povrsine. Kako s ovim ne biste imali problema, nakon što se vratite od kozmetičarke, namočite noge ili ruke u antiseptičnu sapunicu kako bi uklonili sve eventualne nečistoće.

Dozvola za rad
Neki kozmetičari rutinski koriste i neke hemikalije koje predstavljaju rizik za zdravlje. Zato, prije nego sto udjete u salon, pogledajte ima li po zidovima zakacene dozvole i ocjene zdravstvenih institucija kako biste bili 100% sigurni da su svi preparati s kojima će vaša koža doći u doticaj provjereni.

Ne „skidajte“ zanoktice
U mnogim salonima tretman se završava tako što se odstrane zanoktice. To nije dobar kraj tretmana, s obzirom da je vanjska kožica sloj koji štiti od virusa i bakterija. Ukoliko se skine, ostavlja kožu nezaštićenom. Zanoktice uvijek same srastu s ostatkom kože na prstima, zato malo strpljenja i neće ih biti.

Opasnost od pribora
Makaze i ostali oštri pribor puni su bakterijama. Ako još uz to imate kožu osjetljivu na bol, recite svojoj kozmetičarki da te instrumente jednostavno ne upotrebljava.

source: ljepota.ba

Loading...