Med i gubitak kilograma

Med topi suvišne kilograme

Zvuči nevjerojatno, ali doista je istina da med može pomoći osobama s prekomjernom tjelesnom težinom da mršave na način siguran po zdravlje. Svi dosadašnji napori znanosti da izradi preparat koji će omogućiti da ljudi s prekomjernom težinom mršave na zdravstveno ispravan način nisu urodili plodom. Liposukcija kao sve popularnija kirurška metoda pokazala je svoje nedostatke.

Pacijenti koji su se podvrgli liposukciji tri su puta skloniji vratiti kilograme ukoliko se ne pridržavaju adekvatnog režima prehrane, te četiri puta skloniji povratiti kilograme bez redovnih fizičkih aktivnosti, tvrdi dr. Rod Rohrich u studiji objavljenoj u službenom časopisu Američkog udruženja plastičnih kirurga za prosinac 2004.

Početkom prošle godine nekoliko afirmativnih napisa u britanskom tisku izazvalo je doslovno pražnjenje polica s medom u prodavaonicama, osobito u Škotskoj. Naime, odatle je potekla priča da se prekomjerna tjelesna težina lako može svladati jednostavnim postupkom: konzumiranjem pčelinjeg meda neposredno prije spavanja!

Hibernacijska dijeta

Naposljetku, u siječnju 2006. autori ovog koncepta (Mike McInnes, Stuart McInnes) objavili su i knjigu s detaljnim objašnjenjem cijele ideje pod naslovom Hibernacijska dijeta (The Hibernation Diet).

Sigurno se pitate kako je to moguće kada je općepoznato da je med visokoenergetska namirnica. To je točno. Ali je i Nutella visokoenergetska hrana, pa nitko od nje nije smršavio. Razlika je jednostavna: med je PRIRODAN proizvod, a priroda je svakoj bolesti predvidjela i lijek. Pitanje je samo je li ga čovjek prepoznao na pravi način.

Autori dijete dugo su radili na optimizaciji sportske prehrane. Njihova istraživanja i iskustva rezultirala su preporukom sportašima da prije spavanja uzimaju med kako bi oporavak njihovog organizma od prevelikog fizičkog napora protekao na najbolji način. Odaziv sportaša bio je fantastičan, jer su primijetili izvrsne rezultate (povećana izdržljivost). Od poznatih sportaša ovu dijetu prakticiraju biciklist Chris Hoy koji je u Ateni osvojio zlatnu medalju i boksač šampion Alex Arthur.

Kao i sva savršena i genijalna rješenja velikih problema, i objašnjenje ovog efekta je jednostavno. Med sadrži visok postotak fruktoze. Odnos glukoze i fruktoze u medu je otprilike 1:1. Sličan odnos nalazimo i u voću, ali ga voće sadrži u znatno manjim količinama. Med je stoga pogodniji, budući se isti učinak postiže konzumiranjem vrlo male količine meda, svega nekoliko žličica, odnosno jedna velika žlica prije spavanja. Kada čovjek unese veliku količinu fruktoze, ona odlazi u jetra a ne u mišiće, i tamo se kroz jedan duži proces pretvara u glukozu. Samo jetra ima enzimski sustav koji može obraditi fruktozu. U jetri se fruktoza pretvara u glikogen. Zato ona ne prolazi kroz jetra i ne odlazi u sistemsku cirkulaciju. Iz glikogena se može stvoriti glukoza i otpustiti u krvotok ako razina šećera (glukoze) u krvi padne.

Ali, ovdje priča o fruktozi ne završava. Naprotiv. Fruktoza u jetri aktivira enzim koji joj omogućava da usvoji mnogo više glukoze nego što joj je potrebno. Ovaj nevjerojatan trik pomoću kojeg fruktoza ulazi u jetra i otvara vrata za ulaz glukoze autori su nazvali fruktozni paradoks. Taj ulaz većih količina glukoze u jetra sprječava nagli skok razine glukoze u krvi. Drugim riječima, fruktoza praktično svojim načinom djelovanja utječe na smanjivanje razine glukoze u krvi i može se nazvati njegovim regulatorom.

Loading...