Navike koje uništavaju vaše bubrege

Bubrezi su impresivni organi kroz koje svakih 45 minuta prođe oko 5 litara vode. Za vrijeme navedene pojeve oni tako sjajno eliminišu otrove iz našeg tijela i održavaju ravnotežu minerala u organizmu. Svakodnevno sudjeluju u regulaciji arterijskog krvnog pritiska. iz dana u dan naši bubrezi produkuju eritropoetin koji održava krvnu sliku u normalnim vrijednostima.

Zdrav organizam u toku 24 h izluči prosječno oko 2 litra mokraće.

Koliko često posežete za tabletama protiv bolova? Kako vam samo prijaju kafa i cigarete, posebno ujutro nakon buđenja? Kako sjajno idu popularna gazirana pića poslije preslanih obroka? Volite da solite hranu?

Sad je stvarno dosta!

Koliko često ste se pitali kako sve navedene navike utiču na naše tijelo, na našu jetru i bubrege?

Ljudski organizam je vrlo tolerantan, imajući u vidu svaki teror koji mu svakodnevno napravimo.

Bubrezi su odgovorni za prirodnu detoksikaciju. Postoje vrlo ružne navike koje narušavaju proces detoksikacije i eliminacije štetnih tvari iz našeg tijela.

U nastavku slijedi nekoliko savjeta, koje bi svakako trebali pročitati:

Tablete protiv bolova su opasne za bubrege, srce i želudac

Dugotrajno i često korištenje tableta protiv bolova je vrlo opasno. Posebno se to odnosi na nesteroidne antiinflamatorne lijekove, kao što su diklofenak natrij, ibuprofen itd. Danas u medicini postoji bolest bubrega nazvana medikamentozna nefropatija, što u prevodu znači upala bubrega izazvana lijekovima. Navedeni lijekovi izuzetno štetno djeluju na tkivo i strukturu bubrega, smanjuju protok krvi kroz bubrege. Osim lijekova protiv bolova , oštećenje rada bubrega mogu izazvati i neki lijekovi protiv visokog krvnog pritiska.

Pušenje cigareta je opasno za vaše bubrege

Cigarete su otrov za cijeli organizam, posebno za pluća i srce. Sastojci duhanskog dima nemilosrdno oštećuju i bubrege. Pušenje cigareta predstavlja poseban problem kod hroničnih bolesnika, koji već od ranije imaju oštećenje bubrega, kao što su pacijentiu za dugogodišnjim dijabetesom.

Velike količine soli u prehrani su opasne

Preslana hrana izaziva povišen krvni pritisak. Kod osoba koje već imaju dijagnozu arterijske hipertenzije previše soli u ishrani je izuzetna opasnost. Visok krvni pritisak oštećuje bubrege i može dovesti do hronične insuficijencije bubrega i hemodijalize. Jedna kašika soli dnevno je sasvim dovoljna. Za početak smanjite unos usoljenih prizvoda i mesnih prerađevina.

Bijeli šećer je potencijalna opasnost za bubrege

Prekomjeran unos šećera i ugljenih hidrata povećava rizik od gojaznosti i šećerne bolesti. Gojaznost i dijabetes su navjeće ubice današnjeg vremena. Činjenica da je najveći procenat pacijenata na dijalizi zbog šećerne bolesti, Vam dovoljno govori o tome kako je prokleto opasna šećerna bolest. Masne naslage na trbuhu proizvode veliki broj štetnih tvari koje svakodnevno stvaraju tromboze u vašim krvnim sudovima. Jedna od narednih tromboza može biti srčani udar, ili moždani udar, ili pak infarkt pluća, odnosno bubrega.

Slijedeći put kad Vam padne napamet da grickate oko deset naveče, sjetite se ove male priče.

Loading...