Nega Kose u Zimskim Danima

Jedan od najlepših ukrasa na ženi je kosa. Ona mora da bude zdrava i negovana. U zimskom periodu kosi treba posvetiti posebnu pažnju. Pre nego što počnemo sa savetima, veoma je važno napomenuti da nega mora biti konstantna, prilagođena tipu kose i problemu koji postoji.

Kao što u zimskom periodu posebnu pažnju posvećujete nezi kože, koja se isušuje pod dejstvom hladnoće, istu pažnju bi trebalo posvetiti i kosi. Iako se sporije primeti, hladnoća i zimsko vreme imaju podjednako poguban uticaj i na kosu. Evo par saveta za zaštitu i negu.

Čak i najzdravijoj kosi centralno grejanje, klima uređaji i zagušljive prostorije izvlače vlagu. Niske spoljašnje temperature je još dodatno oštećuju što vodi proleću sa «metlom» na glavi. S toga bi bilo dobro da tokom zime kosu negujete na sličan način kao i kožu.

Pravilna nega

Da bi kosa ostala negovana i tokom zimskih dana neophodno je:

redovno pranje hidrantnim šamponom sa lipidima (osim u slučaju oštećene kose)
nanošenje odgovarajućeg regeneratora
stavljanje odgovarajućeg pakovanja jednom nedeljno
pranje kose šamponom čistačem na svakih 10 – 15 dana (blagi piling koji eliminiše nečistoće iz prvog sloja dlake – korteksa.)

Nega kose prema tipovima

Bujnoj, kovrdžavoj i farbanoj zdravoj kosi zimi su neophodni lipidi. Dakle, birajte preparate koji ih imaju u svom sastavu. Isti sastav treba da imaju i preparati namenjeni suvoj kosi koja se dodatno može zaštititi serumima za krajeve.

Što se masne kose tiče, birajte šampone za uklanjanje sebuma. Međutim, preparati ne mogu suštinski rešiti problem već se mora obratiti pažnja i na ishranu. Veoma je važno da ona bude izbalansirana, ne bi li omogućila neutralan PH kože glave. Primera radi, povećan unos vitamina C povećava kiselost kože glave što izaziva dodatno mašćenje.

Obratite pažnju da sve gore navedeno nikako ne važi za hemijski oštećenu kosu (blanš, prese i sl.). Dakle, nikako ne stavljajte preparate sa lipidima na ovaj tip kose. Najbolje bi bilo da se posavetujete sa frizerom koje bi bilo najadekvatnije rešenje za vaš problem ili oko kupovine specijalizovanih preparata za oštećenu kosu.

Šta treba obavezno izbegavati?

Ono što je totalni greh prema kosi u hladnim danima je upotreba jakih gelova i sprejeva na bazi alkohola. Oni dodatno utiču na gubitak vlage iz kose. Dakle, odlučite se za neku blažu varijantu u vidu pene.

Umirite kosu

Ukoliko vam je kosa često naelektrisana, nemojte nositi kape i šalove od sintetike. Oni povećavaju elektricitet kada dođu u dodir sa kosom jer sintetička vlakna stvaraju veliko naelektrisanje između pramenova. Koristite četku od prirodne dlake i redovno je čistite i perite. Takođe, pravilan izbor preparata za negu je važan. Kosu perite šamponima namenjenim naelektrisanoj kosi i ona će biti svilenkasta.

Kako vi negujete kosu tokom zime?

Izvor: ŽenaSamJa.me

Loading...