Neka vaša stopala budu lijepa

Našim stopalima nema ravnih. Stojimo na njima, hodamo, trčimo, skačemo na njima. Prosečna osoba prepešači preko 2 hiljade kilometara svake godine. Sa 26 kostiju, 19 mišića i tucetom ligamenata i tetiva, ljudsko stopalo je neverovatno tehnološko čudo. Bez obzira na to, mi ih izneveravamo nepažnjom. Nije čudo što nas ponekad brinu i teraju da ‘plešemo na njihovu muziku’. Malo obazrivosti i nege učiniće ih srećnim i zdravim.

Neka Vam stopala budu čista

Važno je da su Vam stopala stalno čista. Perite ih svakog dana, bar dva puta, sapunom i vodom. Ako imate suva stopala, svake ih večeri posle pranja namažite kremom. Budite sigurni da je prostor između prstiju suv i čist. Za vreme kišnih perioda stavljajte puder na svoja stopala. Menjajte čarape svakodnevno. Nosite pamučne čarape, pre nego sintetičke.

Vežbajte stopala redovno

Jednostavne vežbe su nešto što je Vašim stopalima potrebno redovno. Ispružite noge ispred tela i okrećite stopala. Takođe, istežite i uvrćite prste i onda savijajte i istežite cela stopala.

Hodajte bosi

Najbolja vežba za stopala je boso hodanje. Mada hodati ne treba po tvrdoj površini, najbolje je to raditi na neravnom zemljištu.

Nokti na nogama

Uvek održavajte nokte kratkim i čistim. Redovno ih secite i budite sigurni da su isečeni ravno. Ako isečete ivice, nokat može da uraste u meso prouzrokujući jak bol.

Kupujte udobnu obuću

Vaša stopala zaslužuju najbolju obuću. Prvi korak je nalaženje pravog broja. Obuća treba da bude odlučno pasuje. Moderna ili skupa obuća to ne garantuje. Obuća treba da štiti noge i da ih ne povređuje. Budite sigurni da Vam je obuća koju kupujete udobna i da možete da je nosite duže preko dana. Vodite računa o sledećim stvarima:

Cipele koje kupujete treba da budu bar 1 cm duže od stopala.

Kupujte cipele uveče kad su Vam stopala umorna i pomalo otečena. Probajte obe cipele pre nego što ih kupite. Mnogi ljudi imaju jedno stopalo veće od drugog. Obuća ne sme da bude veća od one koja Vam je potrebna. Stanite na prste pa ako vam cipela spada sa pete, prevelike su Vam.

Ne slušajte prodavca kad Vam kaže da će se obuća opustiti posle malo nošenja. Ne stežite svoje prste.
Izaberite dizajn koji Vam je udoban. Suviše uska obuća će Vam doneti bol i nije zdrava.

Kupujte obuću sa nižom potpeticom da bi se težina ravnomerno rasporedila na pete i prste. Suviše visoke potpetice dovode do bolova u člancima i leđima velikom broju ljudi.

Obuća treba da bude fleksibilna i meka. Biće Vam udobna ako lako možete da pomerate prste.
Kako da pobedite bol u stopalu

Bol u peti je najčešća žalba. Uzrok može da bude bolest, isuviše vežbanja, nošenje pogrešne obuće ili dugo stajanje. Mada bol može lako da se izleči kod kuće, treba se konsultovati s lekarom ako ima simptoma kao što su trnjenje, kočenje, grčevi ili groznica.

Da bi bol prestao, mazite malo svoja stopala. Potopite ih u toplu vodu (dodajte malo morske soli) 10-tak minuta. Ovo opušta mišiće i oslobađa bola. Onda dobro obrišite (posebno oblasti između prstiju) i nežno masirajte stopala kremom ili losionom (ako imate suvu kožu).

Vežbajte svakodnevno.

Nosite udobnu obuću.

Ako imate prekomernu težinu, smanjite unos kalorija. Prekomerna težina je stres za Vaša stopala.
Za brzo oslobađanje od bola, popijte aspirin. Onda podignite stopala i opustite se.

U toku hladnijih dana vrlo je česta pojava da koža na stopalima ogrubi. Ona je i inače tanja i suvlja nego koža na drugim delovima tela, a celodnevno nošenje zatvorene obuće, tipično za hladnije vreme, pogoršava stvar, jer se stvaraju grube, zadebljale naslage, neprijatno hrapave na dodir, nekad čak i dovoljno hrapave da na njih možete da se ogrebete. Zbog toga o stopalima treba voditi redovnu negu – jednom nedeljno neophodno je obaviti pedantan pedikir (ne morate u kozmetički salon radi toga, možete ga sasvim lepo obaviti i kod kuće).

Stopala prvo dobro natopite u toploj vodi. Možete u nju dodati nekoliko kapi nekog prijatnog eteričnog ulja – to će vas lepo opustiti. Nakon toga, isecite nokte i specijalnom turpijom uklonite naslage zadebljale kože. Stopala zatim dobro isperite (obratite pažnju i na deo između prstiju) i obrišite (i opet obratite pažnju i na deo između prstiju – ako taj deo ostavite vlažnim, rizikujete gljivičnu infekciju).

Kad ste s tim završile, pređite na utrljavanje kreme za omekšavanje. Ove kreme, pored što hrane i omekšavaju kožu, pomažu i da splasnu otoci – super stvar za umorna stopala. Najbolje je istovremeno i masirati stopala, tako što ćete na gornjem delu stopala kažiprstima prelaziti od članka prema prstima, a onda prste istegnuti jedan po jedan. Ovo je dobro obaviti uveče, jer postupak zaista opušta i može se desiti da vam se od njega prispava.

Deluje vam kao puno posla? Nije stvarno puno i ne obavlja se svaki dan, samo jednom nedeljno. Pored toga što će vas ovakav postupak prijatno opustiti, postoji još jedna prednost – neće biti panike kad dođu topliji dani i vreme da se stopala pokažu u sandalama, a vi pogledate noge i vidite da su vam stopala gruba i da uopšte ne želite da ih pokazujete. Ovako će vam stopala preko cele godine biti nežna i glatka – uvek spremna kao za izložbu!

Loading...