Neobična upotreba hrane

Senf

Ublažite bol u leđima – Okupajte se u kadi od žutog senfa kako biste ublažili bol u leđima ili artritis. Jednostavno, dok se kada puni, u vruću vodu sipajte teglicu senfa od 200 ml senfa u prahu. Dobro promješajte i potopite se na 15 minuta. Ako nemate vremana za kupku, možete utrljati malo senfa na bolno mjesto. Koristite samo blagi žuti senf direktno na bolno mjesto. Nerazblaženi senf vam može iziritirati kožu.

Opustite napete mišiće – Slijedeći put kada napravite kupku od gorke soli, sipajte i nekoliko supenih kašika žutog senfa. Senf će pojačati blagotvoran efekat gorke soli, a pomoći će i opuštanju napetih ili upaljenih mišića.

Ublažite jaku prehladu – Ublažite jaku prehladu kao što su to nekada radile i naše bake.Istrljajte grudi senfom. Natopite peškirić vrelom vodom, ocjedite ga i stavite preko senfa.

Napravite masku za lice – Natapkajte lice blagim žutim senfom kao osvježavajuću masku koja će stimulisati i umiriti vašu kožu. Prije toga isprobajte masku na maloj površini da biste se uvjerili da vam neće iziritirati kožu.

Pomorandže

Za potpalu – Osušena pomoranžina ili limunova kora mnogo su bolje sredstvo za potpalu od novina. Ne samo da ljepše mirišu i ispuštaju manje kreozota od novina već zapaljiva ulja iz kore duže gore.

Napravite potpuri – Ispunite dom osvježavajućim mirisom tako što ćete u šerpi nekoliko sati kuhati koru od nekoliko pomorandži i/ili limunova u 200-400 ml vode. Tokom kuvanja po potrebi dolijevajte još vode. Kuvanjem osvježavate i šerpu i vazduh u kući.

Udaljite mačke sa travnjaka – Da li komšijske mačke i dalje prljaju vaš travnjak? Na fini način ih udaljite sa travnjaka tako što ćete napraviti smjesu od pomorandžine kore i nanijeti je po mjestima na kojima mačka vrši nuždu. Ponovite postupak, ali dodajte i malo vode radi jačeg mirisa i duže svježine pripremljene smjese

Otjeratje komarce – Ukoliko niste baš ubijeđeni da treba da se istrljate crnim lukom da biste otjerali male napasnike obradovat će vas vijest da slične rezultate možete postići i sa utrljavanjem narandžine ili limunove korice na otvorena mjesta na tijelu, izgleda da taj miris odbija komarce.

Istrijebite mrave – Oslobodite se mrava iz bašte, dvorišta i oko temelja kuće. U blenderu napravite glatku smjesu od narandžine kore sa 200 ml tople vode. Lagano sipajte smesu na mjesta gdje se mravi skupljaju.

Napravite mirisnu kuglu – Mirisne kugle se vijekovima koriste kako bi male prostorije prijatno mirisale, a ujedno i tjerale moljce. Veoma ih je lako napraviti. Gusto izbodite pomorandžu karanfilićem da prekrije čitavu koru. uz pomoć trake, žice ili konca za udicu kačite kuglu u ormar ili plakar i svjež miris će se dugo zadržati.

Majonez

Upotrijebite umjesto balzama za kosu – Utrljajte majonez u kosu i kožu glave umjesto kupovnog balzama za kosu. Stavite plastičnu kapu na glavu, sačekajte nekoliko minuta i isperite. Majonez će vašoj kosi dati neophodnu vlagu i bogat sjaj.

Napravite masku za lice – Ne trošite novac na skupe kreme kad odličnu masku za lice možete da napravite i od majoneza od jednog cijelog jajeta. Nježno nanesite majonez na lice i ostavite ga da djeluje oko 20 min. Zatim ga obrišite i isperite hladnom vodom. Vaša će koža biti i čista i glatka.

Nokti na rukama biće čvršći – Mokti na rukama biće vam čvršči ako ih s vremena na vrijeme potopite u činiju sa majonezom. Ostavite majonez da djeluje oko 5 min.a zatim isperite toplom vodom.

Ublažite opekotine od sunčanja – ukoliko ste pretjerali sa sunčanjem, na suvu, crvenu kožu nanesite debeli sloj majoneza. On će vam ublažiti bol i navlažiti kožu.

Uklonite mrtve ćelije sa kože – Omekšajte i uklonite mrtve ćelije s kože laktova i stopala. Utrljajte majonez na isušenu, grubu kožu i ostavite da djeluje 10 min. Obrišite vlažnim peškirom.

Sjajni listovi biljaka – Iskusni cvjećari primjenjuju ovaj trik da bi dali poseban sjaj kućnim biljkama. Poslušajte njihov savjet: utrljajte papirnim ubrusom malo majoneza na zelene listove i oni će mjesecima blistati.

Uklonite tragove voštanih bojica – Prebrišite tragove voštanih bojica s drvenog namještaja malom količinom sredstva za čišćenje, zatim utrljajte majonez u mrlje od voštanih boja i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Površinu obrišite vlažnom krpom.

Obrišite dirke klavira – Ukoliko su dirke klavira požutjele tokom vremena, nanesite mekom krpom malo majoneza. Poslije nekoliko minuta obrišite vlažnom krpom i ispolirajte.

Skinite naljepnice – Kada sa automobila hoćete da skinete stare naljepnice, ne radite to žiletom ili nekim oštrim predmetom, dovoljno je da utrljate majonez preko čitave naljepnice i ostavite da djeluje nekoliko trenutaka. Obrišite i vidjet ćete da ke majonez potpuno rastvorio ljepak.

Skinite katran sa automobila – Da bi sa automobila obrisali katran ili smolu, utrljajte malo majoneza u uprljano mjesto. Ostavite par minuta da djeluje, a zatim obrišite čistom i mekom krpom.

Hljeb

Promijenite ukus zagorjelom pirinču – Ukoliko vam pirinač zagori usljed neopreznosti, poredajte povrh nje nekoliko kriški ljeba dok je još vruća kako biste se oslobodili zagorjelog ukusa. Promijenite poklopac na činiji u kojoj ste pripremali rižu i sačekajte nekoliko minuta. Kada uklonite kriške hljeba, trebalo bi da nestane i ne zagorijeva.

Omekšajte gumene bombone/mančmelou – Ako primjetite da si se gumene bombone ili mančmelou stvrdnuli i osušili, u kesicu sa slatkišima (ili u hermetički zatvorenu plastičnu kesu) stavite i nekoliko kriški svježeg hljeba i dobro je zatvorite kako vazhuh ne bi mogao da prodre unutra. Ostavite ih u kesi par dana. Kada je ponovo otvorite, gumeni slatkiši biće svježi i ukusni.

Oslobodite se mirisa kuhanog povrća – Da li volite kupus ili brokole, ali zato mrzite miris koji nastaje uslijed njihove pripreme? Povrh povrća koje kuhate, stavite krišku bijelog hljeba. Ona će apsorbovati neprijatan miris.

Upijte masnoću i spriječite izbijanje vatre usljed prskanja ulja – Meso ćete bezbjedno pržiti bez opasnosti da ulje prsne i izbije požar ako u tiganj stavite nekoliko kriški hljeba koje će upiti masnoću. A istovremeno, smanjit će i količinu dima koji se stvara tokom prženja mesa.

Očistite zidove i tapete – Prljavi otisci prsta i ruku često vas znaju natjerati u paniku, pogotovo ako ste upravo završili sa velikim spremanjem i krečenjem. Većinu takvih otisaka možete ukloniti tako što ćete umrljani dio zida istrljati kriškom bijelog hljeba. Ipak, najprije uklonite hrskavu koricu hljeba kako ne biste oštetili zid ili tapete.

Pokupite srču(stakliće) – Nije teško pokupiti krupnije dijelove stakla kada se neki stakleni predmet saspe u komade, ali sakupljanje najsitnijih komada stakla veoma je zamorno i često ne prođe bez makar malog uboda ili posjekotine. Jedan od najboljih načina da sakupite takve komadiće jeste da kriškom hljeba blago utapkate dio poda ili površinu na kojoj se razbilo staklo. samo pazite da se ne posječete kada šnjitu sa hljebom budete bacali.

Obrišite prašinu sa umjetničkih slika – Ovaj postupak, naravno, nemojte upotrebljavati ako imate sliku Renoara ili bilo kojeg drugog umjetnika čija slika ima neprocjenjivu vrijednost, ali prašinu sa manje vrijednih djela rađenih uljanim bojama možete očistiti tako što ćete njihovu površinu lagano istrljati kriškom bijelog hljeba.

domaci.de

Loading...