Orasi smanjuju rizik od …

Stručnjaci preporučuju da svakodnevno grickamo orahe kako bi smanjili rizik od raka i srčanih bolesti.

Novo istraživanje iz Španije pokazuje da oni koji konzumiraju orahe više od tri puta nedeljno imaju manji rizik od smrti koja je uzrokovana rakom i bolestima krvnih sudova od onih koji ne jedu orahe.

Analizirano je više od 7.000 osoba od 55 do 90 godina. Bili su podeljeni u dve grupe, jedni su imali mediteranski jelovnik, koji je uključivao orašaste plodove, pre svega orahe, a druga grupa je jela hranu s manje masnoće.

Učesnici istraživanja koji su imali mediteranski način ishrane i uzimali dodatne količine orašastih plodova i nešto više maslinovog ulja imali su 55% manje šanse da umru od srčanih bolesti i 40% manje šansi da umru od raka.

“Nije sasvim jasno kako orašasti plodovi sprečavaju preranu smrt, kao ni to zašto su baš orasi bolji od drugih orašastih plodova. Znamo da orasi imaju visoku koncentraciju alfa-linoleinske kiseline i fitohemikalija, kao i dosta vlakana i minerala, kao što su kalcijum, magnezijum i kalijum, što može uticati na zdravlje,” kaže vođa istraživanja dr Jordi Salas-Salvad.

Sirovi orašasti plodovi, posebno orasi, pomažu u snižavanju krvnog pritiska i lipida u krvi i tako sprečavaju nastanak hroničnih bolesti.

Zanimljivo je i otkriće da ljudi koji jedu orahe imaju manji indeks telesne težine i uži struk, fizički su aktivniji.

Loading...