Prvi razgovor za posao

Kako ostaviti dobar dojam?

Svima se događa osjećaj nesigurnosti kod prvog upoznavanja. Da li vam se često dogodilo da mislite da nemate dovoljno samopouzdanja i da niste bili dovoljno dobri pri prvom susretu?
Bez obzira radi li se o intervjuu za posao, upoznavanju poslovnog suradnika ili potencijalnog partnera – postoji recept kako uvijek ostaviti dobar prvi dojam!

Prije nego progovorite

Za stvaranje slike o nekoj osobi potrebno je samo nekoliko sekundi… i obratno. Drugim riječima, stvorit ćete dojam o drugoj osobi (i ona o vama) i prije nego itko od vas otvori usta. Prvi dojam ostavljamo već samom svojom pojavom, držanjem, stilom oblačenja…

Nemojte kasniti

Vjerojatno prvi dojam koji će itko steći o drugoj osobi ovisi o stizanju na vrijeme ili kašnjenju. Zato, nemojte kasniti.
Ako već zakasnite, ispričajte se, ali nemojte ulaziti u velike priče i izgovore zašto niste došli na vrijeme. To nitko ne želi slušati.

Budite prirodni

Ako se osjećate neugodno i suzdržano kad se upoznajete s nekim, ta će osoba to osjetiti i atmosfera će biti neugodna. Potrudite se biti kakvi ste inače i ostati smireni i opušteni koliko god možete, čak i kad se radi o važnom susretu o kojem vam ovisi emotivna veza ili posao.

Predstavite se u najboljem svjetlu

Budimo iskreni – fizički izgled je važan. Naravno, ne trebate izgledati kao maneken(ka), ali vaš će izgled biti prva slika na temelju koje će druga osoba stvarati dojam o vama.
Prvenstveno pripazite na garderobu. Uvijek se obucite u skladu s prilikom. Ako ste u formalnom okruženju, obucite se u skladu sa zahtjevima mjesta i prilike, a ako niste, možete se obući i neobavezno. Bilo bi idealno da u odjeću unesete i nešto od svoje osobnosti – osobni dodir je uvijek dozvoljen, čak i poželjan, dio stila.

Osmjeh pobjeđuje

Ako ćete za vrijeme upoznavanja s nekim nastupiti s toplim i ugodnim osmjehom, izbjeći ćete početnu neugodu i olakšati komunikaciju. Osmijeh je uvijek najbolje sredstvo za šarmiranje!
Odišite samopouzdanjem
U redu, sad će reći neki, ovo je lako reći, ali kako to napraviti? Jednostavno. Kad prilazite nekom, stojite uspravno, govorite smireno i gledajte osobu s kojom razgovarate u oči.

Skoro svatko će bar u nekoj situaciji biti nervozan zbog upoznavanja. Otkrijte koje sitnice odaju vašu nervozu (grickanje noktiju, skretanje pogleda, lupkanje nogom…) i potrudite se riješiti ili bar kontrolirati.

Korisno brbljanje

Ako ćete moći, potrudite se saznati što više možete o osobi koju upoznajete. Ako doznate koju muziku, film ili sport voli, lakše ćete započeti razgovor i on će teći opuštenije i lakše.

Sitnice koje ne smijete zaboraviti:
budite pozitivni
smiješite se
budite ljubazni i pristojni
odjeća i šminka koji su uredni i diskretni
stišajte mobitel
gledajte sugovornika u oči i posvetite se toj osobi ili krugu ljudi s kojima ste u društvu

Uz ove jednostavno savjete ostavit ćete dobar prvi dojam u svakoj prilici. Pokušajte!
izvor: e-časopis

Loading...