Recepti za zdrav život i dugovečnost

Dok savremena medicina traga za odgovorom na pitanje kako produžiti ljudski vek, istraživači kažu da ispijanje biljnih čajeva ili kuvanje sa posebnim začinima mogu dovesti do velikih promena u zdravstvenom stanju organizma, samim tim i posredno odgoditi trenutak kad ćemo “otići bogu na istinu”.

Svaka kultura ima svoje “tajne” za bolji život i dugovečnost, čime su se pozabavili i istraživači koji su fokus stavili na Japan, Rusiju, Holandiju, Indiju, Grčku i Panamu. Ali, to su više male tajne za vođenje zdravog života koje se u pomenutim državama tradicionalno koriste stotinama godina – čiji se stanovnici smatraju dugovečnim nacijama.

PANAMA
Profesor na Harvardu dr. Norman Hollenberg je dugo proučavao način života u plemenu Kuna i utvrdio da piju minimum pet šolja neprerađenog kakaoa, svakoga dana. Ostali Panamci mahom konzumiraju prerađeni kakao koji je siromašniji hranljivim sastojcima. Kod pripadnika pomenutog plemena rizik od raka, dijabetesa, moždanog ili srčanog udara bio je manji za deset odsto, verovatno zaslugom flavonoida iz neprerađenog kakaoa. Otuda preporuka da se u šolju toplog mleka umešaju kakao prah i med.

JAPAN
Japanci žive duže od gotovo većine ostalih nacija. U njihovoj kulturi ishrane važi pravilo da je jede dok se ne oseti da je želudac pun 80 odsto, zato što je u tom trenutku želudac napunjen svih stotinu procenata, samo što informacija još nije stigla do mozga. Između ostalog, otuda preporuka da svaki zalogaj valja sažvakati oko 20 puta.

RUSIJA
Biljka koja se zove “zlatni koren” ili “arktički koren” (Rhodiola rosea) raste u hladnim uslovima i Rusi je tradicionalno koriste za lečenje niza bolesti, kao što su infekcije, visinska bolest, depresija, problemi nervnog sistema… Ona pomaže organizmu da lakše podnese stres, poboljšava izdržljivost organizma, uz to umanjuje i stres i umor. Koristi se kao čaj.

HOLANDIJA
Holanđanima je bicikl nadraže prevozno sredstvo, skoro dve trećine putovanja provedu na sicu tako da svaki stanovnik prosečno vozi četiri kilometra dnevno. Statistički pokazatelji ukazuju da takvi vozači bicikla u proseku žive duže po 14 meseci.

INDIJA
Velik broj indijskih jela priprema se uz dodatak karija, koji se u medicini koristi hiljadama godina. Prema najnovijim istraživanjima kari sprečava pojavu Alchajmerove bolesti, a najmanja stopa obolelih je u severnoj Indiji. Osim kod piletine, kari može biti dodatni začin pirinču i raznom povrću.

GRČKA
Studija u kojoj je učestvovalo oko 23.000 Grka pokazala je da popodnevni odmor izuzetno godi zdravlju. Odrasli koji popodne spavaju minimum 30 minuta, barem tri puta nedeljno, imaju 37 procenata manji rizik od srčanog udara.

Opsednutost dugovečnošću krasi ljudsku vrstu odvajkada. Sada se životni vek kreće između 70 i 80 godina. U moru različitih kvaziepohalnih najava svakako se izdvaja Aubrey De Grey, britanski stručnjak za biomedicinsku gerontologiju, koji tvrdi da je već rođen čovek koji će živeti 150 godina, da će se životni vek naše dece udvostručiti i da bi već naši unuci mogli da žive celih hiljadu godina!

PRODUŽEN LJUDSKI VEK
Naime, on veruje da će za četvrt veka biti pronađena medicinska tehnologija koja će “doneti lek protiv starosti”, tako da će prvi ljudi koji će uz pomoć tog leka živeti ceo milenijum – biti rođeni za 20 godina. Poziva se na napredak genske terapije, istraživanja matičnih ćelija, stimulisanje imuniteta i mnogo šta još.

Njegove kolege smatraju da su ove procene krajnje preterane, pre šest godina grupa stručnjaka je njegov rad ocenila kao pseudonauku, dok je magazin Instituta za tehnologiju u Masačusetsu ponudio nagradu od 20.000 američkih dolara molekularnom biologu koji naučnom metodom dokaže da je Degrejeva teorija pogrešna. Nema podataka da se neki molekularni biolog upustio u takav posao.

Bitno skromnija postignuća savremene nauke predviđaju mnogi drugi naučnici, koji procenjuju da će svet 2030. godine imati više od milion starijih od stotinu godina. Samo u Japanu je prošle godine živelo više od 44.000 starijih od jednog veka. Ko doživi, znaće da li je procena ispravna.

Koliko je ova tema zanimljiva medicinarima vidi se i po našem komšiluku. Pre dve godine je hrvatski naučnik Miroslav Radman najavio da je na pragu otkrića “eliksira dugovečnosti”, da bi ga dva dana kasnije bivši saradnik prof.dr. Ivan Đikić demantovao rekavši da je “neobjektivno govoriti kako je otkriće eliksira blizu” i da nema ništa od toga da se uskoro čovečanstvu ponudi napitak koji će produžiti život za čak 30 do 40 godina.

Loading...