Sačuvajte svoje zdravlje

I ne znajući, svakodnevno, kroz ono što jedemo ili ono što udišemo, u svoj organizam unosimo različite otrovne supstance. Kada bismo mogli zaviriti u naše tijelo, tamo bi, nažalost, našli razne kemikalije, teške metale, pesticide, plastične čestice, kao i desetke drugih ostataka savremenog života.

Osloboditi se toksina iz organizma nije jednostavno, ali nije ni nemoguće. U nekoliko jednostavnih koraka, svatko može preventivno djelovati i smanjiti količinu štetnih tvari koje unosi u organizam.

Zaštita od pesticida

Perite voće i povrće kada ih donesete kući. Voće i povrće koje konzumiramo, bez obzira da li je kupljeno na pijaci, u supermarketu, ili je uzgojeno u sopstvenom vrtu, sigurno je prskano, stoga je pranje apsolutno neophodno. Prema istraživanjima, velika količina pesticide u zraku, hrani ili vodi može stvoriti preduslova za razvoj Parkinsonove bolesti, karcinoma pluća, pa čak i Alzehajmerove bolesti.

Plastični proizvodi

Svi smo prilikom kupovine paravana za tuširanje ili novog madraca osjetili jak miris. Uzročnik mirisa je polivinil klorid (PVC) koji se koristi za proizvodnju takvih proizvoda. PVC oslobađa otrovne kemikalije koje mogu prouzrokovati vrtoglavicu i pospanost nakon samo nekoliko udisaja. Prilikom kupovine paravana ili madraca potrebno je obratiti pažnju na to da su proizvodi napravljeni od prirodnih materijala kao što su pamuk ili konoplja, koji su sigurniji za korištenje i lakše se čiste.

Osvježivači zraka

Daju tako lijepu svježinu vašem domu, zar ne? A, da li je to stvarno tako? Istina je da osvježivači zraka zagađuju vaš dom, jer sadrže kemikalije koje mogu nadražiti oči i dovesti do glavobolje i mučnine. Umjesto da pokušavate da prekrijete neugodan miris korištenjem osvježivača, otvorite prozor kada god vam to okolnosti dozvoljavaju. Omogućite da svjež zrak uđe u vaš dom ili ured. Prozračivanje radnog prostora je jako važno, posebno što se u većini današnjih ureda nalaze laserski štampači koji oslobađaju sitne čestice.

Kada čistite kuću ili radni prostor pokušajte sa prirodnim rješenjima, poput vode, sode bikarbone ili octa.

Obuća

Pranje obuće će pomoći detoksikaciji vašeg doma. Pesticidi i prašina, a da i ne spominjemo pelud tokom alergijske sezone, imaju tendenciju da se zadržavaju na tlu i lako se lijepe za obuću. Obaveznim brisanjem obuće prije ulaska u kuću, ili još bolje pranjem, uveliko ćete poboljšati čistoću vašeg doma.

relaxforum

Loading...