Savjeti za čist dom

Ne uspevate da očistite rernu, uklonite kamenac iz kuvala za vodu ili neprijatan miris iz frižidera? Imamo rešenja za vas, koja ne zahtevaju kupovinu skupih sredstava za čišćenje. Pogledajte šta savetuju iskusne domaćice.

Da biste očistili zagorelu rernu, dok je hladnau sipajte u nju so tako da je pokrije celu u sloju od 1 cm i uključite na najvišu temperaturu. Ostavite tako 15 minuta, pustite da se rashladi, pa sunđerom pokupite so

KOKA-KOLA UKLANJA FLEKE , MASNOĆU I KAMENAC
Kažu da koka-kola nije baš tako zdrava za piće, ali je zato odlična za uklanjanje masnoće i čišćenje zagorelih površina šerpi ili tiganja. Ulijte u tiganj malo gaziranog pića i sačekajte da provri. Posle toga ga normalno operite. Koka-kola je odlična i za otklanjanje fleka i kamenca iz kuvala za vodu. Sipajte je u kuvalo i ostavite da stoji ceo dan, a posle toga isperite.

DASKA ZA SEČENJE
Ne uspevate da otklonite neprijatan miris luka, belog luka ili ribe sa daske za sečenje? Postoji rešenje za to − prvo je operite u vreloj vodi, a onda je namažite kriškom limuna, ostavite da nekoliko minuta odstoji i isperite.

ZAGORELA RERNA
Ako dugo niste čistili rernu, i čini vam se da taj posao nećete baš tako lako i uspešno obaviti, nemojte odmah kupovati najjača sredstva za uklanjanje nečistoće. U hladnu rernu sipajte so tako da je pokrije celu u sloju od 1 cm i uključite na najvišu temperaturu. Ostavite tako 15 minuta, pustite da se rashladi, pa sunđerom pokupite so. S njom ćete otkloniti i ostatke zagorelog. Posle toga je dobro isperite.

NEPRIJATNI MIRIS U FRIŽIDERU
Ako je vaš frižider poprimio razne neprijatne mirise, odsecite deo najlonske čarape, sipajte u njega nekoliko kašika kafe, uvežite i stavite u frižider. Kafa će neutralisati sve neželjene mirise.

ČIŠĆENJE FRIŽIDERA
Pomešajte 1/3 mere sode bikarbone sa 2/3 mere vode (najbolje destilovane, zbog kamenca) i tim rastvorom očistite frižider ili zamrzivač. Tako ćete sprečiti i pojavu neprijatnog mirisa.

KAMENAC NA VODOVODNIM SLAVINAMA
Ako ne uspevate da vratite stari sjaj vašoj slavini, pokušajte da je očistite sunđerom natopljenim toplim sirćetom. Ponovite postupak nekoliko puta.

KERAMIČKE PLOČICE
Za čišćenje keramičkih pločica koristite rastvor jedinakih količina mlake vode i sirćeta ili ih perite vodom kojoj ste dodali alkohol. Posle toga ih samo prebrišite suvom krpom.
Mrlje od čaja sa keramičkih pločica skinućete uz pomoć soli. Pospite pločice solju, prebrišite ih, isperite čistom vodom i osušite mekom krpom.

{Zena}

Loading...