So je kućni čarobnjak

Uklonite mrlje s vaze – Kada cvijeće uvene, obično u unutrašnjosti vaze ostavi ružne mrlje tj. naslage krečnjaka. Sipajte so u vazu i istrljajte tragove krečnjaka, a zatim isperite toplom sapunicom. Ukoliko ne možete da uvučete ruku u vazu, napunite je jakim rastvorom soli i vode, dobro promućkajte i operite četkom za flaše, a zatim isperite.

Očistite vještačko cvijeće – Vještačko cvijeće, bez obzira na to da li je od svile ili od sintetičkih vlakana, možete obrisati tako što ćete ga staviti u papirnu kesu sa 50 grama soli. Kesu samo dobro protresite i vidjećete da je vaše cvijeće kao novo.

Vještačko cvijeće će čvrsto stajati – So odlučno drži vještačko cvijeće na mjestu. Napunite vazu ili ćup solju, dodajte malo hladne vode i napravite cvijetni aranžman. So će se stvrdnuti, a cvijeće se neće pomjerati

Namještaj od pruća – Namještaj od pruća često požuti jer je izložen suncu, vjetru ili kiši. Da bi zadržao svoju prirodnu boju, namještaj od pruća istrljajte čvrstom četkom umočenom u toplu posoljenu vodu. Ostavite da se osuši na suncu. Ponovite postupak jednom godišnje.

Duže trajanje metle – Nova metla trajaće duže ukoliko dio za čišćenje potopite u kantu vrele posoljene vode. Poslije dvadeset minuta izvadite metlu i ostavite da se osuši,

Za lako čišćenje kamina – Ako ste pošli na spavanje, a vatra u kaminu još tinja, bacite malo soli na plamen. Vatra će se brže ugasiti, a u kaminu će ostati i manje pepela. I čišćenje kamina biće lakše zato što će se pepeo i otpaci u kaminu sakupiti na gomile koje ćete bez problema izbaciti.

Sredstvo za čišćenje mesinga i bakra – Kada mesing ili bakar potamne, nemate potrebe kupovati sredstva za njihovo održavanje. Za poliranje i uklanjanje zelenih mrlja sa bakra, napravite pastu tako što ćete pomješati jednake količine soli, brašna i sirćeta. Mekom krpom i pastom istrljajte predmet, a zatim ga isperite toplom sapunicom i obrišite. Predmet od bakra ili mesinga će zasijati u svom punom sjaju.

Uklonite mrlje od vina sa tepiha – Crno vino na svijetlom tepihu, nije prijatan prizor za oči, ali nema potrebe za nerviranjem. Prije nego se vino osuši, na mrlju sipajte malo bijelog vina ili mineralne boje kako bi “izvukli” boju. Zatim istrljajte sunđerom i hladnom vodom i pospite umrljano mjesto solju. Sačekajte 10 minuta, usisajte ostatke i sačekajte da se tepih osuši. Mrlja će nestati.

Očistite masne fleka sa tepiha i staza – Masne fleke i staze neće predstavljeti veliki problem ako pomiješate so i alkohol u razmeri 1:4 i utrljate u masne fleke. Samo pažljivo trljajte da ne bi ostao nikakav trag od krpe.

Očistite sunđere – Sunđeri i džogeri se lako i brzo zaprljaju. Da biste ih osvježili i očistili, ostavite ih preko noći u rastvoru od oko 50 grama soli i litra vode.

Uklonite tragove vode sa drvenih površina – Tragovi od mokrih čaša ili flaša ružno izgledaju na drvenih površinama. Da bi ih uklonili pomiješajte 1 kašičicu soli sa nekoliko kapi vode. Mekom krpom nanesite pastu na površinu i trljajte dok tragovi ne nestanu. Vratite sjaj drvetu polirajući ga sredstvom za čišćenje drvenog namještaja.

Zaštitite prozorska stakla i šoferšajbne – So znatno smanjuje temperaturu na kojoj se voda mrzne. Prozorska stakla očistite sa spoljne strane sunđerom umočenim u slanu vodu i ostavite da se osuše. Zimi uvijek u kolima držite platnenu vrećicu sa solju. Kda se šoferšajbna skvasi, istrljajte je tom vrećicom. Prijatno ćete se iznenaditi kada budete vidjeli da šoferšajbnu ne morate da čistite od leda.

Ublažite bol od koprive i ujeda insekta – So će vam pomoći kada se ožarite koprivom ili vas ujede pčela, kao i svrab kada vas ujede komarac
– kad vas ujede pčela, to mjesto odmah nakvasite i prekrijte solju. To će vam ublažiti i otok i bol, ali ako ste alergični na ubod pčele, odmah se obratite ljekaru.
– da biste ublažili svrab od ujeda komarca, nanesite malo posoljene vode, a zatim premažite biljnim uljem.
– ukoliko ste upali u koprive, ublažite peckanje, tako što ćete na ožareno mjesto sipati malo posoljene vode.

Napravite osvježivač vazduha – Mirišljavi osvježivači vazduha, često su vrlo skupi, miris prejak, a i nisu toliko zdravi. Evo kako da vaša soba prijatno miriši tokom čitave godine. Stavite ružine latice i malo soli u lijepu teglu i čvrsto zatvorite. Odvrnite poklopac kad god želite da osvježite vaš prostor.

Riješite se dosadnih mravljih kolona – Ako mravi u kolonama ulaze u vašu ostavi ili bilo koji dio stana, pospite sol po pragu i ispred vrata ili direktno na staze kojima se mravi kreću.

Očistite akvarijum – Da biste očistili naslage krečnjaka sa vašeg akvarijuma koje ostavlja tvrda voda, istrljajte unutrašnje zidove akvarijuma solju, a zatim isperite prije nego što vratite ribice. Važno je da koristite običnu so, bez joda.

Otjerajte buve iz štenare – Sva mjesta na kojima psi borave, bez obzira na to da li je riječ o štenari ili krevetu njihovog vlasnika, treba očistiti od buva. To ćete uraditi tako što ćete jednom u 14 dana unutrašnje zidove i pod štenare isprati rastvorom slane vode.

Osvježite odvod sudopere – Ukoliko se iz odvoda sudopere širi neprijatan miris, osvježite je pomoću soli. Sipajte 100 grama soli i pustite hladnu vodu. So će ukloniti ostatke hrane i masnoću ali i neutralisati neprijatan miris.

Očistite masne metalne šerpe – S metalnih šerpi nekada je veoma teško skinuti masnoću jer se ne rastvara u vodi. Pospite malo soli u šerpu prije pranja i ona će upiti masnoću. Šerpu zatim očistite od soli i operite na uobičajen način.

Očistite stvrdnute ostatke hrane – Ostatke hrane koja se stvrdnula u šerpi ili na tanjiru očistite tako što ćete je prije pranja poprskati solju. Nakvasite uprljana mjesta, ostavite da so skine ostatke hrane, a šerpu ili tanjir potom operite toplom vodom i deterdžentom.

Uklonite mrlje sa emajliranih površina – Iako ste se pošteno namučili da očistite emajliranu šerpu, to vam nije pošlo za rukom. Zato potopite šerpu preko noći u slanu vodu. Narednog dana stavite šerpu na ringlu i prokuvajte slanu vodu. Mrlje će nestati.

Spriječite da se ostaci pokipjele hrane u rerni stvrdnu – Kada vam hrana u rerni pokipi, ne dopustite da se ohladi i stvrdne. Pospite malo soli na uprljana mjesta još dok je rerna topla. Kada se ohladi, moći ćete da je obrišete krpom. Isti metod je efikasan i kod čiščenja ringle. So neutrališe neprijatne mirise, a ako dodate i malo cimeta, kuhinju ćete osvježiti sladunjavim mirisom.

Očistite zagorjelo mlijeko – Mrlje od zagorjelog mlijeka izuzetno je teško obrisati, ali so olakšava čišćenje. Nakvasite zagorjelu šerpu i pospite solju. Ostavite 10 minuta, a zatim oribajte šerpu. So istovremeno neutrališe ružan i neprijatan miris zagorjelog mlijeka.

Očistite uprljano staklo – Ako ni pranje u mašini za sudje i ribanje nisu uspjeli da uklone tvrdokorne mrlje sa stakla, pomiješajte šaku soli u litru sirćeta i potopite stakleni premet preko noći. Ujutro ćete lako očistiti mrlje.

Očistite radnu površinu kada mijesite – Evo i načina kako da brzo i lako očistite radnu površinu poslije razvijanja nekog tijesta. Pospite površinu solju i sunđerom ćete lako očisitit ostatke tijesta i brašna.

Osvježite dasku za sjeckanje – Operite dasku za sjeckanje povrća, mesa ili hljeba vodom i deterdžentom pa ih obrišite vlažnom krpom umočenom u so. Daska će biti i osvježena i svjetlija.

Kada prekuvate kavu – Ne prosipajte prekuvanu kavu, već sipajte malo soli kako biste joj vratili lijep ukus.

Uklonite mrlje od čaja i kave – Kava i čaj ostavljaju tvrdokorne mrlje na šoljama i u džezvi/čajniku. Te mrlje lako ćete riješiti ako stavite malo soli na sunđer i istrljate uprljano mjesto. Ako se mrlja i dalje vidi, pomiješajte jednake količine sirćeta i soli i utrljajte sunđerom.

Očistite frižider – Pošto izvadite hranu i žičane police iz frižidera, pomješajte šaku soli sa 4 litra vode i sunđerom natopljenim u ovaj rastvor obrišite unutrašnjost frižidera. Mješavina nije abrazivna, pa neće ogrebati površinski sloj. Isto tako je bezbjedna, jer hrana neće doći u dodir sa otrovnim isparenjima iz kupovnih sredstava za čišćenje.

Izbjegnite mrlje od hrane koju pržite – Pospite malo soli u tiganj prije nego počnete da pržite masnu hranu, npr.slaninu ili kobasice. Šporet će ostati čist.

Lako oljuštite kuhana jaja – Da li postoji način kako da oljuštite tvrdo kuhana jaja a da se ljska ne polomi u komadiće. Naravno: dodajte kašičicu soli u vodu u kojoj ih kuhate.

Pripremite savršeno poširana jaja I vama će poći za rukom da bjelanjce ostane netaknuto kada poširate jaja. Bjelanjce se neće raspasti u vodi ako poslušate savjet vrhunskih kuvara. Sipajte pola kašičice soli u vodu prije nego štpo stavite jaja. Tako će se bjelanjce stegnuti kao da je upakovano u kutiju. Preporučljivo je dodati i malo sirćeta, koje će istovremeno poboljšati ukus poširanih jaja.

Provjerite ispravnost jaja – Ukoliko niste sigurni da li su jaja svježa, sipajte 2 kašičice soli u 200 ml vode i pažljivo spustite jaja u šolju. Svježe jaje će potonuti a mućak će ostati na površini.

Operite spanać – Listovi spanaća izuzetno su zdravi, ali je njihova neravna površina nezgodna za pranje, jer se prljavština skuplja u prevojima. Operite listove spanaća u slanoj vodi, pa će prljavština nestati već nakon prvog pranja.
… i još malo soli … u kuhinji

Za svježu salatu – Kada malo ranije pripremamo zelenu salatu za večeru, posolite je čim je pripremite i listovi salate ostat će svježi nekoliko sati.

Protiv plijesni na siru – Sir je skupa namirnica pa ga nemojte baciti kada se na njemu stvori tek malo plijesni. Stoga spriječite stvaranje plijesni tako što ćete sir uviti u salvetu natopljenu slanom vodom pa ga tek onda staviti u frižider.

Osvježite sparušene jabuke – Jabuke će ponovo izgledati svježe ukoliko ih potopite u blago posoljenu vodu.

Voće neće potamnjeti – Da voće u voćnoj salati ne potamni kao i da ubrane jabuke i kruške ne postanu smeđe, potopite ih nakratko u činiju s blago posoljenom vodom.

Dodajte kada mutute šlag ili jaja – Prije nego počnete da mutite krem ili jaja, dodajte malo soli. Člag će se lako umututi, a jaja će se bolje stvrdnuti kada ih kuhate.

Za svježe mlijeko – Dodajte malo soli u tetrapak sa mlijekom kako bi mlijeko duže trajalo. Ovaj efikasan način je dobar za održavanje svježine pavlake ili šlaga.

Ubrzajte proces kuhanja – Kada žurite, dodajte malo soli u vodu u kojoj kuvate hranu. Voda će tako provrijeti na višoj temperaturi pa će i za kuhanje hrane biti potrebno kraće vrijeme.

Pokupite razbijeno jaje – Vjerovatno znate kakav nered nastane kada se razbije jaje. Prekrijte solju razbijeno jaje na podu. Jaje će se skupiti pa ćete ga lako obrisati sunđerom ili papirnim ubrusom.

Ugasite plamen kada se zapali mast u tiganju – Uvijek pored šporeta držite kutiju soli. Ukoliko u tiganju plane vatra, bacite malo soli i tako ugasite plamen. Nikada ne spiajte vodu na vatru u tiganj jer će se masnoća razletjeti u svim pravcima i proširiti vatru. Pomoću soli ćete lako ugasiti plamen na roštilju. Ukoliko sipate malo soli na ugalj, vatra će se brzo ugasiti, a neće proizvesti previše dima.

So…za veš

Zaštitite odjeću – Ukoliko vam malo masnoće padne na odjeću dok večarate u restoranu, evo načina kako da fleka ne uništi vašu odjeću. Brzo utrljajte malo soli na mjesto kako bi upilo masnoću. Kada dođete kući, operite odjevni predmet na uobičajen način.

Uklonite mrlje od znoja – So je pravo rješenje kada želite da uklonite tvrdokorne mrlje od znoja na košulji ili majici. Rastvorite 4 kašike soli u litru vrele vode i sunđerom natopljenim ovim rastvorom brzo istrljajte tragove znoja i oni će nestati.

Za pranje novih šarenih peškira – Prva dva-tri puta kada budete prali nove šarene peškire, dodajte 200 grama soli u vodu za pranje. Zahvaljujući soli,peškiri će dugo imati žive i šarene boje.

Očistite peglu – Bez obzira koliko pazite na peglu, neke supstance se tope na površini i stvaraju grub sloj koji je teško obrisati i koji se lijepi za tkaninu. Rješenje je u kristalima soli. Uključite peglu na najače, pospite kuhinjsku so na list novina koji ste raširili po dasci za peglanje, pa pređite vrelom peglom preko soli i svi ostaci i tragovi će nestati.

So… u bašti

Iskorijenite korov – Korov koji raste u pukotinama baštenske staze ili trijema nekada je isuviše tvrdokoran, ali ga zato so uništava. Ostavite rastvor soli od 200 grana i 400 ml vode da proključa, a zatim sipajte direktno na korov. Efikasan način za uništavanje korova jeste ako so nanesete direktno na korov i travu koja raste u otvorima između cigle. Zatim poprskajte vodom ili sačekajte da padne prva kiša.

Istrijebite baštenske puževe i puževe golaće – Postoji jednostavno rješenje za ova ljigava stvorenja koja napadaju baštenske biljke. Ponesite kutiju soli u baštu i naspite so oko biljaka. So uništava mekušce pa če puževi i golaći nestati.

Očistite saksije bez vode – Da biste očistili saksiju kako biste je ponovo upotrijebili, a niste u prilici da koristite vodu, sipajte u saksiju malo soli. Očistite prljavštinu čvrstom četkom. Ovaj metod naročito je koristan ukoliko u blizini baštenske šupe ne postoji česma.

So…u kupatilu

Protiv peruti – Obična kuhinjska so djeluje abrazivno i zato je treba upotrijebiti za očistiti perut prije pranja kose. Iz slanika istresite malo soli na kožu glave. Zatim rasporedite po kosi, istovremeno masirajući glavu. Tako ćete ukloniti suhe ljuspicee peruti prije nego što kosu operete na uobičajen način.

Priuštite sebi masažu – Isprobajte ovaj trik kako biste uklonili mrtve ćelije sa kože i poboljšali cirkulaciju. Dok ste još u kadi ili u trenutku kada izađete, kada vam je koža još vlažna, dobro se izmasirajte suhom solju. Kuhinjska so je dobra, baš kao i kristali morske soli.

domaci.de

Loading...