Sve zdravstvene prednosti i nedostaci kafe

Navika ispijanja kafe za mnoge je užitak koji se ne može uporediti ni sa čim. Kafa ima svoje čarobne prednosti, ali i opasne nedostatke koji zavise od količine kafe koju konzumiramo na dnevnoj bazi. Saznajte kako broj šolja kafe na dan može da utiče na telo, zdravlje i raspoloženje.

1 šolja dnevno

Prednosti: Šolja kafe dnevno reguliše visinu krvnog pritiska i pozitivno utiče na krvne sudove. Kafa je odličan antioksidans i podstiče moždane aktivnosti.

Nedostaci: Šolja kafe je dovoljna da vam poremeti san i drži vas budnima tokom noći jer je potrebno čak 8 sati da kofein potpuno nestane iz tela. Izbegavajte kafu kasno uveče i uživajte u jutarnjem ritualu.

2 šolje dnevno

Prednosti: Ovakva količina kafe na dnevnoj bazi je odlična prevencija protiv Alchajmerove bolesti jer od tolike doze kofeina raste količina proteina u mozgu koja utiče na gubitak pamćenja. Ispijanje dve šolje kafe 30 minuta pre naporne aktivnosti pružiće vašem telu veliku dozu energije.

Nedostaci: Dve šolje kafe u trudnoći prevelika su doza kofeina jer on utiče na proizvodnju hormona kortizola i adrenalina što može uzrokovati spontani pobačaj.

3 šolje dnevno

Prednosti: Tri šolje kafe dnevno sprečavaju nastajanje raka jajnika kod žena. Ova količina crnog napitka pozitivno utiče i na muškarce jer sprečava nastajanje žučnog kamenca.

Nedostaci: Ova doza kafe na dnevnoj bazi zbog velike količine kofeina povećava rizik od srčanog udara.

4 šolje dnevno

Prednosti: Četiri šolje kafe sadrži oko 400 miligrama kofeina što je vrlo snažan antioksidans koji čisti organizam i pomaže u borbi protiv različitih oblika tumora, raka prostate i dijabetesa tipa 2.

Nedostaci: Velika količina kave dnevno može dovesti do reumatskog artritisa i izazvati nervozu i anksioznost.

Loading...