TEČNOST IZ STABLJIKE VINOVE LOZE ODLIČAN PREPARAT ZA KOSU

Mnogi od vas koji imaju vinovu lozu u dvorištu su sigurno primetili kako iz stabljika, kada ih orezuju, curi bistra tečnost. Saznajte zašto je dobro sakupljati taj “nektar”.

To se obično radi na proljeće (ali i ponavlja u toku godine), ali vi možete i sada zarezati stabljičicu loze i sakupljati tečnost za negu kose. O čemu se tačno radi?

Ovaj savjet nam je ostao od naših baka.

Tečnost dobijena iz stabljika loze odlična je ukoliko imate problema sa kosom – vrlo oštećena , beživotna, suva ili hemijski tretirana kosa; te protiv opadanja kose.

Potrebno je samo da zarežete lozu i stavite posudice i sačekate da se napune. Tečnost je bez mirisa i gotovo bez boje (ili malo žućkasta), a najbolje ju je koristiti svježu i to tako što je utrljate na tjeme i na dlaku i ostavite da deluje neko vreme. Ponavljajte dva puta na dan. Prema nekim tvrdnjama od toga kosa raste brže, zdravija je,podmlađena i mnogo će manje opadati.

Poželjno je da postupak ponavljate 10 dana.

Stari ljudi tvrde da je ova tečnost odlična i za uklanjanje lišajeva (za samo nekoliko dana nestaju), protiv psorijaze, za njegu kože, ali i protiv peruti.

Sok iz stabljike vinove loze dobar je i za lečenje umornih, upaljenih i nateklih očiju. Čuvajte ga u flašicama i tri puta na dan (ujutro, u podne i naveče) stavljajte obloge sa ovim sokom.

Loading...