Vježbe za krive noge

Osobe koje imaju krivo razvijene noge, mogu nakon dužeg hodanja osjetiti probleme. Problemi do kojih dolazi zbog dužeg hodanja ili stajanja su bolovi u zglobovima, te umor. Ako noge ostanu krive i nakon četvrte godine života, osobi će trebati stručna pomoć.

Ikserice ili okserice kako ih često nazivamo, su nepravilnosti u nogama, koje treba ispravljati što prije. Koliko one ne bile estetski lijepe, krive noge uzrokuju i mnoge zdravstvene probleme.

Ako imate problema s oksericama savjetuje se da radite neke od ovih vježbi:

– hodajte na unutarnjem rubu stopala

– sjednite na podlogu, pa svoju težinu oslonite na ruke, koje postavite iza stražnjice. Okrenite tabane prema unutra i istovremeno podižite noge.

– spojite stopala pa oko zglobova zavežite traku, tako da noge spojite. Odvajajte jednu nogu od druge, tako da stvarate otpor.

– sjednite na pod, ruke stavite pored tijela, a dlanovima se oslonite na pod. Između stopala stavite loptu i podižite noge, tako da koljena približavate jedno drugome.

Osobama koje imaju ikserice se ta deformacija javlja zbog slabijeg razvijanja vanjskih dijelova kostiju, koje čine koljeno, a znaju se javiti i zbog poremećene statike koja je uzrokovana deformacijom stopala ili kukova.

Do deformacije već može doći i za vrijeme boravka bebe u maternici, ako je beba tako držala noge. Osobe koje imaju ikserice, imaju priljubljena koljena, a stopala razdvojena. Oslonac je na stopalima i to na njihovoj unutarnjoj strani, a kod težih oblika se koljena preklapaju. Kada se koljena sastave, razmak između koljena je manji od pet centimetara, a ako je razmak veći, znači da je u pitanju deformacija.

Loading...