Voda, izvor ljepote!

U svijetu kozmetike, voda je već odavno apsolutni Broj Jedan: svi proizvodi za njegu kože, osim ‘glavnih’ funkcija sprečavanja bora, crvenila, pjega, opuštanja kože i sl., imaju i hidratantno djelovanje, što znači da potiču prirodnu sposobnost kože da zadržava vodu. Naime, nedostaje li koži vlažnosti, aktivni sastojci preparata ne mogu na nju djelovati, a nedostaje li tijelu vode, ono ne može pravilno funkcionisati, što se odmah vidi na koži. Drugim riječima, ljepota jednostavno ne raste na isušenom terenu…! Koliko je važno vlažiti kožu hidratantnim preparatima izvana, jednako je toliko važno i ‘zalijevati’ je iznutra… Jeste li danas popili svojih osam čaša vode?

Naša je koža neprekidno izložena isušivanjem: zimi joj vlagu oduzimaju hladnoću i grijanje, ljeti vrućine i suh zrak u klimatiziranim prostorijama. Daniel Maes, voditelj istraživanja kompanije Estée Lauder, objašnjava da naša koža prolazi kroz drastične promjene vlažnosti ambijenata tijekom dana: od prosječne četrdesetopostotne koncentracije vlage u poslovnim prostorijama, do, primjerice, stopostotne vlažnosti vanjskog zraka u slučaju kišnog vremena – i pri tim joj drastičnim oscilacijama nije lako zadržati optimalnu vlažnost.

O suncu da i ne govorimo: ultraljubičaste zrake pravi su gutači vlažnih rezervu kože, a usput uništavaju kolagen i isušuju elastin. Isto vrijedi i za umjetna UV-zračenja u solarijumu. Niska hidratiranost, pak, uzrokuje nepoželjne promjene na koži: ubrzava pojavu bora, doprinosi pojavljivanju tamnih mrlja te oslabljuje hidrolipidni zaštitni omotač kože, čiji je zadatak spriječiti prebrzo isparavanje vode s površine kože. Uh, nakon ovog, odmah svi popijemo čašu biste, hladne vode… i tako još barem sedam puta dnevno!

Naime, svakog dana znojenjem, disanjem, mokrenjem i probavljanjem gubimo otprilike 2,5 litra tekućine, koju valja nadoknaditi jednostavnim pijenjem vode (i samo vode – ostali se napici ne računaju!): ona je izvrstan prijenosnik mikronutritijenata, kojima olakšava ulazak u ćelije i potiče njihovu obnovu. Svjež, mladenački izgled uveliko ovisi o unosu dovoljnih količina vode, koja odnosi toksine nagomilane u organizmu – ako je vode premalo, a toksina previše, imamo dobitnu kombinaciju za nagomilavanje celulita pod kožom. Uh, popijmo i drugu, a možda i treću čašu vode!

Voda nam čak može pomoći da smršamo, i to ne samo da s njom popijemo neku ‘čudotvornu’ tabletu za mršanje sa sumnjivim nuspojavama. Obično je voda, naime, najprirodnije i najsigurnije sredstvo za kontroliranje apetita i normalizaciju tjelesnog metabolizma. Kako je to moguće? Kada tijelu nedostaje vode, bubrezi ne mogu raditi punom snagom, pa polovica njihova posla preuzima jetra, objašnjava Cherly Ashby, autor knjige ‘How Eight Glasses A Day Keep Fat Away’. Zbog preuzimanja dijela tuđeg posla, jetra ne može dovoljno dobro obaviti svoj zadatak metaboliziranja masnoća, koje se stoga nagomilavaju u organizmu i mi postajemo sve deblji, i deblji, i deblji. Molim četvrtu čašu vode!

A što smo deblji to nam je više vode potrebno da bismo potaknuli metabolizam masnoća: ako je osam čaša vode dnevno dovoljni osobama normalne težine, tada je debeljucama potrebno nešto više od toga. Najbolje je piti vodu sobne temperature, za koju su istraživanja pokazala da sagorijeva masnoće brže od hladne ili vruće vode – i brže od bilo kakvog gaziranog ili nedajbože zaslađenog i obojenog pića. Dodatan bonus dobrom izgledu i zdravom metabolizmu – voda sprečava konstipaciju – a redovita probava, uz dovoljno sna i vode, čini sveto trojstvo ljepote. (Spremni za pet čašu…?)

Voda čini čak sedamdeset posto našeg tijela, a veliki dio vode koju unosimo u naš organizam tijelo pohranjuje u ćelijama kože. Slijedom toga, ne opskrbimo li organizam dovoljnom količinom vode, on će je nadoknaditi upravo iz tog izvora. Kada takvo stanje potraje dulje vrijeme, koža dehidrira i izgubi sjaj, a na isušenoj koži pojavljuju se bore. Mislim da bismo mogle popiti i čašu broj šest. Nije li tako lako naviknuti se na dobre i fine stvari?

source: ljepota.ba

Loading...