Zašto dete ne sme da sedi u ovoj pozi.

Veoma često roditelji slušaju savjete fizioterapeuta od kojih je jedan i zabrana da djete sjedi u pozi žabe.

Poza žabe izgleda ovako:

djete sedi na podu, njegova guza se nalazi između kolena savijenih nogu, pri tome potkolenice i pete su blago izvrnute ka spolja. Ako pogledate na dete odozgo, njegove noge kao da formiraju englesko slovo W.

Svako djete može da razvije naviku sedenja u ovakvom položaju. Ona je udobna za igru, zato što dete ne mora ulagati napor za održavanje ravnoteže dok je zauzeto igranjem.

Zašto je opasna ovakva poza?

U ovoj pozi djete nema mogućnosti aktivnog kretanja celim telom, premeštanja težine tela sa strane na stranu, slobodnog okretanja. Na taj način, njemu je teško dohvatati igračke, do kojih treba da se pruži.

Za djete je veoma važno premeštati težinu tjela i slobodno okretati trup da se razviju životno bitne sposobnosti održavanja ravnoteže, a takođe za formiranje navike preseka srednje linije jtela (veoma je važno za djete kad uči da piše). Obostrana koordinacija razviće se sa zakašnjenjem.

Prema tome, ako djete ima problem sa obostranom koordinacijom, kod njega postoji verovatnoća usporavanja vještina u budućnosti, na primjer, u crtanju, pisanju, preskakanju vijače, bacanju lopte itd.

Poza žabe može, takođe, izazvati skraćivanje i neelastičnost mišića kukova i butina, što može dovesti do razvitka hoda sa izvrnutima stopalima, što u budućnosti može dovesti do nepravilnog držanja i bolova u leđima.

Ako je vašem djetetu teško održavati drugu pozu na podu, sem ove, neophodno je obratiti se fizioterapeutu . On će posavjetovati kako korigovati položaj tjela i sagledati u kakvom su stanju dječji mišići.

Roditeljima se preporučuje da spriječe ovakve navike kod djeteta.

dijete_Sjedi

Loading...